2009. okt. 20.

2009.10.20 Tengeri őszTegnap vettem aszarit (あさり) és az abból készült miso leves volt a leves vacsira.

Sajnos nem voltak túl jó kedvükben ezért nem kandikáltak most ki a kagylóikból, de tök fura amikor így kibújkálnak. Néha meg "kezet" is fognak.

Általában sok homok jön ki belőlük, ezért sokáig kell sós vízben áztatni, majd egyenként lemosni őket.

Rövid életük volt, de annál finomabbak voltak. Érdekes ízt kölcsönöz a leveseknek, már maga a víz amiben kifőzöm, amolyan enyhe szürkés színt kap tőlük.


Sok méretben kaphatók. Kicsi, közepes, nagy. Mi a nagyot szeretjük. A húsa még így is elég kicsi, kb. 1/4-e a kagylóhéj méretéhez képest.

Egyszer a tvben láttam, hogy vannak olyan helyek, nem is kevés, ahol saját magadnak gyűjtheted őket a tengerparton. Jó lenne egyszer saját kézzel kagylót "szedni".

De a közelünkben nincs ilyen part.

Amit még szeretnék egyszer az aszarikkal művelni az a Vongole. Egy olasz étteremben ettem Magyarországon még régen, és az felejthetlen ízű volt:)


A főfogás meg ez a két hal volt. Mivel ősz van, ilyenkor rengeteg van belőlük. Ezért az áruk is elfogadható. Kb. 78 yen/darab. Itt szanmának hívják (sanma/サンマ/秋刀魚). A kínai írásjelek jelentése: őszi kés hal. Angolul: pacific saury. Magyarul nem tudom, talán latin neve alapján kikereshető: Cololabis Saira. Én makrélára tippelek.

Finom hal, bár semmi különös, erőteljes íze nincs. Gazdag proteinben és hasznos olajokban.

Sokféleképpen láttam már elkészítve. Nyársra tűzve kabayaki szószban, vagy miso szószban főzve, aprítva rizzsel elkeverve, darálva és gombóccá gyúrva, sushiként. Én a legegyszerűbb módot választottam most. Simán grillrácson kisütöttem reszelt jégcsapretekkel tálalva. Amikor a kabayaki szószos változatát próbáltam elkészíteni, akkor sikerült szépen kifiléznem és felvágnom, csak utána mikor kisütöttem, akkor szétesett, és a tervezett 4 szelet helyett lett vagy 8 kicsi. Próbálkozni kell:)


Más megint nem történt igazából. De most elkezdték vetíteni a Palota ékköve (Dae Jang Geum - The great Jang Geum) című koreai drámát, amit még Magyarországon az m1-en láttam. Jó újranézni főzőcskézés közben. Kár, hogy nem szinkronizálták le, viszont a feliratokból tanulhatom az írásjeleket.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails