2009. okt. 22.

Japán ételek: 16. TAKUAN - 沢庵


Mikor Magyarországon kínai, vagy japán étteremben ilyet szolgáltak fel, mindig nagyon ízlett, de fogalmam sem volt róla, hogy mi is ez a jó ízű savanyúság. Megkérdezni meg mindig elfelejtettem.
Párom mindig csak annyit mondott, hogy ez konkon. Mondom: "ok, de MI EZ? Mit savanyítanak? Répa? Retek? Mogyoró? vagy mi?" "Nem tudom" volt a válasz.

Mostmár végre kiderítettem, hogy ennek a neve Takuan. És a jégcsapretek savanyításával készítik el.

Az íze enyhén édes és savanyú, és nagyon ropogós mégis rugalmas a húsa.

Nagyon szeretem. Ha csak ezt ehetem rizzsel, már egy tökéletes fogásnak tekintem.Azt olvastam, hogy a retket néhány hétre kirakják lógni, hogy rugalmas legyen a húsa, majd egy nagy edényben amiben savanyítani szokták a zöldségeket, hónapokra elhelyezik a nukával együtt (Nem tudom magyarul mi ez. Angolul rice bran. Magyarul azt találtam: cicorlencskorpa, de nem vagyok benne biztos, hogy ez helyes fordítás...).
Hogy még jobb ízt kaphasson a nukába még tesznek sót, cukrot, a daikon zöldjét, csilit, konbu-t.Ez is egy olyan dolog amit szeretnék majd egyszer beszerezni, mert sok pénzt lehet vele megspórolni.
Ezen a képen látható a nuka (az a homok kinézetű valami).
Jó lenne egy ilyen edény, meg a nuka. A nukát először elő kell készíteni, már utána néztem, hogy hogyan, de most úgysem aktuális még úgyhogy nem foglalkoztam vele még mélyebben. Aztán bele lehet tenni a zöldségeket, amiket savanyítani szeretnénk. Általában daikont, répát, uborkát, és padlizsánt. Majd rájuk kell helyezni a súlyt és hagyni állni, addig amig szeretnénk, ízléstől függően. Naponta meg kevergetni kell a nukát. Ezzel a módszerrel igazi japános ízű savanyúság készíthető. Ráadásul ugyanazt a nukát nagyon sokáig lehet használni. Mindig cserélhető benne a zöldség. És az ízén lehet finomítani, vagy erősíteni, attól függően, hogy mit adunk még hozzá. A legtöbb japán háziasszony otthon csinálja ezeket a savanyúságokat. Jobb mint a bolti, és olcsóbb is.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails