2009. okt. 27.

Obama őrület

Sok helyen olvastam, hogy micsoda Obama őrület van itt. Kis városunkban nem tapasztaltam ilyesféle őrültségeket, de attól még nem jelenti azt hogy nincsenek is.Obama sushi

Sarah azt írta a blogjában, hogy egy kis gyerek oda ment hozzá a metrón, és csak annyit mondott: "Yes, we can!", erre megszólalt a lány angolul, hogy: "Sure". Mivel a gyerek nem tudta, hogy a lány tud japánul, ezért meglepődve mondta az osztálytársának, hogy ez a külföldi tud japánul, mert megértette amit mondott. Erre az osztálytársa azt mondta, hogy: klassz, vagy király, vagy valami ilyesmi.

Szintén ugyanabban a blogban olvastam, hogy más angol szavak is már annyira beolvadtak a nyelvbe, hogy már azt hiszik ez is japánul van, mint a "thank you" vagy a "bye bye". Tényleg sűrűn hallom ezt itt is. Főleg a bye-bye-t. Mindig így köszön el egymástól a szomszéd család is, hogy csak egy példát említsek.
De igazából egy rakás szó a japán nyelvben az angol szavakra épül egyébként is. Vagy esetleg franciára.


Pl:  button (gomb) - ボタン (botan), camera (fényképezőgép) -カメラ (kamera), orange juice (narancslé) - オレンジジュース (orendzsi dzsúszu).... és a többi, még sok száz ezer:)

Végezetül, még egy érdekesség: Japánban van Obama nevű város. De azért ez már itt volt Obama elnöksége előtt is.
Jót tesz a turizmusuknak az biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails