2009. okt. 16.

Robot emberek

Ebben az országban nemcsak megszállottan készítik a robotokat, és androidokat, hanem még az emberek is néha úgy viselkednek, vagy olyan érzést keltenek bennem, mintha ők maguk is monoton gépek, robotok lennének.Egyik nap Maihama állomáson útbaigazitást kértünk az egyik információs pultos lánytól. Szemei meg se rebbentek, szinte nem is pislogott, és egyfolytában egy nagy széles, nem mozgó mosollyal fél perc alatt elhadarta, hogy hova is kell mennünk. Ilyet még előtte nem láttam, hogy valaki ennyire gépies legyen. Sajnos leírni nem tudom olyan jól, mint amilyen az érzés volt, de ez a dolog szerintem nem olyan jó Japánban.
Másik ilyen robotnőszerű valódi nőt egy másik állomáson láttam miközben vásárolni akartunk valamit. Áthaladtunk a Docomo NTT nevű cég boltja mellett, ami előtt egy fiatal lány, szintén pislogás nélkül folyamatosan hadarta a hirdetés szövegét, közben folyamatosan beékelve az "Irrashaimaseeee" (Üdvözöljük!) köszöntést. Boltban ha bemész, mindig ezt mondják neked, illetve ha egy pakolászó eladó mellett elhaladsz a boltban, ő is ezzel köszönt. Ez jó ebben az országban, viszont sok ember nem szívvel mondja ezt, pedig úgy lenne értelme. Csak mondják. Mondják. Mondják. Már már az éles, magas, sípoló női hangoktól a fejem is megfájdul. Néha nem tudom eldönteni, hogy tényleg ilyen a hangjuk, vagy azt hiszik, hogy így aranyosak, és ezért torzítják a hangjukat. A férfiak meg néha a füledbe ordítanak - na jó azért nem a fülembe, de közel állnak hozzád - és jó hangosan mondják a már megszokott "Irasshaimaseeeeeeeeeee-------------!!!!"-t, főleg a halas-zöldséges pultoknál a szupermarketekben.

A kis 100 Yenes boltban egyszer vagy négyszer mentem körbe, és ugyanaz az eladó, aki a földön pakolta az árut fel se nézett és mind a négyszer köszöntött. Hát elég bizarr.
Szóval sok ember önmaga is robot lesz itt. Automatikus eladó, beszélő gépezet.
Nem csoda, hogy sokan videójátékokba, képregényekbe, hostessklubokba, vagy a halálba találják meg a kikapcsolódást, mert a munkába nem látnak örömet.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy bevásárló központ -1. "emeletén" az élelmiszerboltban volt egy zöldséges aki a kazettás magnójára felmondott szöveggel biztatta vásárlásra az arra járókat. Nagyon zavaró volt és hangos.

Toke írta...

Egyetértek, hogy nagyon zavaróak és hangosak. Mindig fáj a fülem. Legutóbb kabátokat nézegettünk a bevásárlóközpontban, és az egyik tv-n egyfolytában ugyanaz az idegesítő hangos szöveg és zene ment. Úgy megelégeltem, hogy lekapcsoltam a tv-t.:D

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails