2009. nov. 13.

2009.11.13. Hideg van. Ki kér fagyit?


Nemrégiben lefotóztam ezt a kis fagyis autót. Nem egy Family Frost, annál aranyosabb. Azt hiszem rózsaszín nyuszi van rajta. Folyamatosan egy éneket játszik le a kocsi, nem nagyon értem mit énekel, csak annyit jegyeztem meg belőle, hogy: "Aisu kurimu, aisu kurimu, aisu kuriimu da yo!!" Ami annyit tesz: Itt a fagyi, itt a fagyi...".

Nem tervezem, hogy megállítom őket fagyiért. Egyrészt tök hideg van megint, másrészt meg jó nekem a bolti is.Tegnap este viszont haraptunk egy kis Yukimi daifuku-t. Ez egy hideg édesség. Kívülről ragacsos rizstésztával van borítva, belül meg vaniliaszerű fagyi van benne. Két falat az egész, de azért nagyon finom.És a kutyánk oda van érte de nagyon:) Még egy dolog ami nem nagyon jó neki, mégis imádja....szörnyű. Néha már azt hiszem, hogy ember. Legalábbis nálunk ember számba van véve, az tuti.

Tényleg hideg van. Gőzerővel üzemel a kotatsu asztalka, de lehet szükség lesz egy elektromos fűtőtestre is, mert nem annyira normális dolog két pulcsiba, meg kesztyűbe ücsörögni otthon....vagy igen? Ez lesz az első tél itt, kiváncsi vagyok mennyire lesz hideg, vagy sem. Nekem mondjuk mindegy, én fázós vagyok/voltam mindig is.

Este a fürdésnél mindig szivesen becsobbannék a forró kádba azonnal, de az itt nem szokás. (bár férjem azt csinálja, mert ő fürdik mindig másodikként, aztán már mindegy mit csinál a vízzel:)) /de elvileg mosásra is használhatnánk/. Szokások szerint, mindig tiszta testtel kell bemenni a kádba. Tehát előtte alaposan le kell csutakolni mindent. És általában mindenki ugyanabban a fürdővízben fürdik meg, akkor is ha nagyobb a család. Így lehet spórolni a vízzel is. Tetszik a japán stílusú fürdőszobákban, hogy a lefolyó nemcsak a kádban van, hanem amellett is, így lehet az, hogy előtte lemosod magad, vagy tusolsz. Szerintem, minden fürdőszobában lehetne ilyen, mert akkor nem lenne abból gond, hogy: "fiam! Már megint kipancsoltad a fürdővízet!" stb.
*A képet az internetről szedtem le szemléltetés végett. A mi fürdőszobánk sokkal egyszerűbb.*

Kicsit eltértem a témától...de azért nem nagyon. Megyek kutyát sétáltatni.

Most jön a hétvége, úgyhogy valószínüleg két napig nem írok megint.
Jó hétvégét mindenkinek!

2 megjegyzés:

Pejho írta...

Ezek szerint még mos sincs fűtés a japán lakásokban? Azt hittem ez valami régi információ és azóta a helyzet megváltozott.
Nekem is nagyon tetszik a fürdőszobai használat és még valami nagyon szimpatikus (persze lehet, hogy nálatok ez másként van). You Tube-on láttam japán apartmanokat, ahol a bejáratnál lévő padló alacsonyabban volt, mint a lakás többi részén. Jó lenne, ha ez nálunk is így lenne, mert nem hordanák szét a gyerekek a cipőjükről lehullott piszkot.
A napokban nem volt időm erre járni, de legalább hétvégén lesz mit olvasnom:))
Kellemes hétvégét neked is és bocsánat, hogy hosszúra nyúltam.

Toke írta...

Hallottam már róla, hogy vannak lakások ahol van "rendes" fűtés, de azt nem tudom milyen fajta, nem hiszem, hogy olyan központi lenne, mint Magyarországon..., de igazából nem tudom. Szerintem viszont, még mindig a lakások jelentős részében, csak elektromos hősugárzók, vagy elektromos radiátor, illetve a légkondi fűtése van. Jó lenne tudni, hogy miért van ez így, de gondolom így a jobb, ha még most is így fűtenek télen.
Igen az alacsonyabban elhelyezett bejárat is egy nagyon jó szokás. Genkan-nak hívják (玄関). Nálunk is ilyen van. Amikor lakást kerestünk még régebben, én is megnéztem egy csomó weboldalt, és minden lakásban volt ilyen. Így tényleg nem kerül be az utcai piszok a lakásba. (Viszont van egy kutyánk, és néha csak berohan a lakásba lábtörlés nélkül...:))
Sok iskolában és óvodában is leveszik a cipőt, orvosi rendelőkben; előfordul, hogy munkahelyeken is, stb. Egészségesebb dolog is, mert sok piszkot, bacit be lehet hozni az utcáról...
Köszönöm a kommentet, szívesen olvasom.:)

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails