2009. nov. 20.

2009.11.20. Megint ünnepnap lesz

Péntekhez értünk, ismét jön a várva várt hétvége. Hétfőn, azaz 23-án ismét ünnepnap lesz, így lesz megint egy hosszú hétvége.
Ezúttal a Hálaadás a munkáért ünnep lesz. (勤労感謝の日 - Kinrou kansha no hi - Labor Thanksgiving Day).
Régen ez a termelés ünnepe volt. De 1948-tól a munka ünnepe.
Gyakori, hogy iskolákban ilyenkor rajzolnak valamit a gyerekek és odaadják azt a rendőrségnek, vagy egyéb dolgos embereknek.
Ma úgy döntöttem sült lazac lesz vacsira. Ez nagyon egyszerű.
Meg tele van a hűtő sok dologgal. Úgyhogy lesz egy pár apróbb mellékfogás is.

Sajnos szeretek főzni, és már rám lett parancsolva, hogy elég egy valamit főzni egy vacsorára, fogjam vissza magam. Párom már már retteg az elhízástól.:) Pedig rizst is fele annyit eszünk, mint egy átlagos japán.
Bezzeg, ha marhahús steak van vacsira, akkor aztán még dupla adag rizst is elfogyaszt férjem....férfiak....
És én bár talán még vékonyabb is lettem mióta itt vagyok, azért kaptam egy alakformáló nadrágot, meg tornázni, mozogni is el kellett kezdenem, biztos ami biztos.
Egyébként mostmár ebben az országban is téma az elhízás, mióta megjelentek a jó kis amerikai zsíros ételek.

Lehet már írtam...de mindegy, leírom megint...Japánban az a szokás, hogy egy fő étel van (valami hús, vagy halféle), valamilyen leves, és még általában két vagy három mellékfogás, minden egyszerre szervírozva. Viszont nagyon kis adagokban. 3-4 falatnyi. Plusz valami savanyúság. Általában levesként miso levest szoktam készíteni (pl: tofu-wakame/krumpli-hagyma/daikon/enoki gomba/nametake gomba/asari kagylók stb), . Mellékfogásként pedig általában valamit, amiben alga van (pl: wakame/hijiki/konbu), még egy valamit amiben zöldség van (pl: kabocha/édesburgonya/yamaimo/taro gyökér/spenót/lótusz/répa/saláta stb.), és általában harmadikként valami kis gyümölcsöt (pl. fél kaki, alma, körte, ananász, stb.), vagy édességet (pl: zselé, vagy valami édesbabkrémes valami, de ritkán szoktam ilyet tálalni).

Szóval visszafogom magam főzésben. De nem nagyon:). Mivel mást nem nagyon tudok itt csinálni egyelőre, így hát ez a hobbim. Sajnálom.


Evés előtt mindig azt mondják, hogy: Itadakimasu! (Itadakimasz).
Evés befejeztével pedig: Gochisousama deshita! (Gocsizószama desta)


Tegnap este olyan hideg és tiszta volt a levegő, hogy először láttam itt 3-nál több csillagot, talán vagy 30-at! Csoda történt! Imádom nézni a csillagokat. Holdkóros vagyok ugyanis.


Találtam egy jó képet arról, hogy milyen is az, amikor valaki nagy takarítást rendez otthon. A futonok (a takaró, és a matracszerűség amin aludni szokás) kinnt vannak napozni, ruhák kiterítve. Elég gyakori látvány.
Itt a ruhák teregetésére nincs szárítókötél, vagy olyan szárító állvány, mint Magyarországon (de van japán megfelelője), hanem általában fém rudak vannak ráhelyezve két stabil állványra, és a tiszta ruhák fogasokra vannak aggatva, vagy csipesszel a rúdhoz rögzítve, illetve ilyen jellegű csipeszes szárítóra:
*a képet az interneten találtam, nem a mi ruháink:D
a gép még mindig nem jó, csak néha akar működni*

Most megyek a dolgomra. Várom a hétvégét.
Mindenkinek szép napokat kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails