2009. nov. 20.

Bevásárlás

Egy amerikai fiú körbejárja az egyik japán szupermarketet kamerájával.A videó talán kicsit túl hosszú vagy unalmasnak tűnhet, de így néz ki egy japán szupermarket. Tulajdonképpen az elrendezés általában ugyanolyan, mint egy átlagos szupermarket esetében, csak ugye, míg Magyarországon az ázsiai ételek szekciója lekorlátozódik egy kis polcszakaszra, addig itt, szinte minden ázsiai, és a külföldi dolgok korlátozódnak le polcrészekre:).
Amikben eddig jártam az volt az érdekes, hogy általában két bejárat-kijárat van, és úgy is ki be járkálhatsz a szupermarketben, hogy nem kell átmenned valamelyik pénztáros pult mellett. Nem próbáltam, nem is fogom:), de meglehet, hogy elég könnyű így lopni is...de azért az emberek itt becsületesek annyira, legalábbis a többség. Meg kamerák is vannak.
Ami még érdekes volt első ránézésre az a bevásárlókocsi. A videón is látható. Általában külön vannak kis kocsik és bevásárló kosarak. Ha a kocsit akarjuk használni, egyszerűen rá kell helyezni a bevásárlókosarat és kész. Néhány helyen egyszerre két bevásárlókosár is elhelyezhető.
Általában fénymásológép is van mindenhol, újrahasznosításhoz való szelektív hulladékgyűjtő rekeszek, és esernyőzacskók eső idejére.

Attól függ melyik bejáraton megyünk be, általában az egyik oldalon a kenyeres rész az első, a másik oldalon pedig a zöldséges rész.
Itt aztán nem nagyon lehet találni friss, egész házi kenyeret:)
De azért vannak pék remekeik. A péksütiket mindig úgy kell megvenni, hogy elveszünk egy tálcát, rápakoljuk a kívánt dolgokat a fogó segítségével, majd odavisszük a pékpultoshoz, aki becsomagolja, és rányomja az árat.


Általában a pékáruk közelében a bentók kaphatók. Minden nap másfajtát árulnak. Ezért nem készíthetek otthoni bentót, mert páromnak egyszerűbb ilyet venni a munkahelye közelében és ott megenni. Vagy meleg ráment egy helyi étkezdében.

Aztán vannak a rántott ételek pultjai. Az ételt a kis műanyag dobozokba kell beletenni, és egy gumival rögzíteni.Utána talán említhetném a halas és húsos pultokat. Sushi, vágott és egész nyershalak, tengeri ételek, papírvékonyságúra szeletelt húsok, előre fűszerezett húsok vagy halak. Stb. Én imádom a nyershalat, főleg a lazacot és a pácolt angolnát. Talán a kedvenceim, minden étel közül. Szétolvad a szájban. A videón jó sok halfajtát mutatnak.
Akkor,...vannak még tejpultok, különféle tejekkel. Mi extra kálciumos tejet szoktunk venni.


Üdítők, zöld teák


Instant tésztalevesek


Friss és szárított algafélék


Továbbá szószok, öntetek, olajok, konzervek, fűszerek, rizs, babok, magok, tészták, fagyasztott dolgok, édességek, keksz, chips, sonka, virsli, sajt (a sajtok nagyon kis csomagban vannak és drágák).
Óriási tofu választék van, halpárizsik, savanyúságok, stb. stb.
Végül pedig a friss zöldségek és gyümölcsök.A videón is megmutatják, főleg most, karácsony és újév közeledtével, ajándék összeállítások is találhatók díszdobozban. Gyümölcsök, tisztálkodószerek, alkohol, ételek, tradícionális sütemények, stb.

Korábban már írtam valahol, hogy a kassza milyen automatizált szokott lenni, és a kiszolgálás is gyors. Mindig adnak elég szatyrot csomagolásban, és ha azt nem tettem meg előre, akkor villámgyorsan a húsokat, halakat vagy friss dolgokat beleszokták rakni külön-külön kis vékony szatyrokba. Ha pedig bentót, vagy egyéb más dolgot vettünk, akkor adnak hozzá a kasszánál villát, pálcikát, vagy kanalat, esetleg szívószálat.

Szépek a szupermarketek, és az áraik is milyen szépek...!!:S


Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails