2009. nov. 19.

Egyszerű receptek: Krumpli saláta - Poteto sarada - ポテトサラダ


Míg Magyarországon általában azt vettem észre, hogy a krumplisalátában az a lényeg, hogy a krumpli karikák, vagy kockák egyben maradjanak, addig Japánban az a jó, ha a krumpli finom pürés. Ez egy nagyon egyszerű és bármely országban elkészíthető kis saláta.


Ízbeli különbség viszont előfordulhat, mert az egyik fő összetevő, a kígyóuborka itt, sokkal kisebb, ropogósabb, és kevesebb a leve is. Néha még kis tüskék is vannak rajta. Én csak uborkát, teszek a krumplisalátába, mert párom csak úgy szereti. Japánban a mellékfogások általában pici adagok, így egy személyre általában elég egy krumpli.

 
Recept (2 sz.):

 
  • - 2-3 db krumpli
  • - 1/2 uborka
  • - 1/4 répa
  • - 2 kk. rizsecet
  • - 1 kk. só
  • - 1 kk. cukor
  • - majonéz izlés szerint ( 3 ek. )
*1 csipet fehér bors
* sonka
* főtt tojás
* vöröshagyma
*kukorica
*stb.

 
Az uborkát vékony kerek vagy félhold formákra fel kell szeletelni, majd alaposan megsózni, és állni hagyni, amíg a többi összetevőt előkészítjük. (Így a levét kiereszti). A répát először vékony szeletekre, majd félhold és végül háromszög formákra vágjuk. Akkor lesz szép, ha jó nagy a répa átmérője. (A csillagokkal ellátott összetevőket is elő lehet készíteni, ha valaki azt is szeretne belerakni. )
A krumplit megpucoljuk, felszeleteljük, és a répaszeletekkel együtt puhára főzzük, majd a krumplit egy tálba elhelyezve, alaposan áttörjük egy villa segítségével, ügyelve, hogy a répa szeleteket ne trancsírozzuk szét. Amíg még meleg, ráöntjük az ecetet, beletesszük a cukrot, sót, borsot. Az uborkákat kezünkkel kifacsarjuk, és azt is beletesszük. (Meg a többi összetevőt, ízlés szerint). Ezután jöhet a majonéz, az egészet jól el kell keverni és kész is van.

 
Persze mindenkinek más az izlése, úgyhogy ezt a salátát úgy lehet elkészíteni, ahogy akarjuk. Nem akarok sokat írni róla, mert túl egyszerű recept. A lényeg a krumpli, ami inkább püré. Nagyon könnyű és gyors elkészíteni, meg hát finom is.

 

 

 

 

4 megjegyzés:

Pejho írta...

Csak azt szeretném kérdezni, hogy a rizsecet íze mennyiben különbözik az itthonitól? Helyettesíthető vele?

Toke írta...

Azt hiszem készítek egy bejegyzést, ahol bemutatom a legfőbb összetevőket a japán ételekhez, mert sajnos sokszor a legegyszerűbb receptek is követelnek 1-2 idegen összetevőt...

A rizsecet egyhén sárgás színű. A magyar ételecethez képest kevésbé savas, így nem olyan erős. És talán nagyon enyhén, de édeskés aromája van. Tulajdonképpen helyettesíthető ételecettel (de inkább csak a salátákban, pl. sushi rizshez nem jó), én is használtam régen, mikor nem volt más. Csak akkor kevesebb is elég belőle. Mondjuk kb. a 2/3-a.

Fairy írta...

Kipróbáltam a krumplisalátát és min nekem (ami nem meglepő), mind a páromnak ízlett.
Egyébként rizsecet nem valami drága már itthon sem. Én még anno vettem, csak az otthon van, szüleimnél, nem ahol jelenleg tartózkodom, így én citromlevet használtam. Én egyébként se fogyaszthatok a gyomrom miatt sima ecetet (nem mintha citrom levet lehetne, de azért kíméletesebb), így ezzel helyettesítem ha kell valaminek az ízesítéséhez. Nem rossz, jobb mint a rendes ecet, de nem is az igazi...

Toke írta...

Örülök, hogy ízlett nektek!:) Párom is nagyon szereti, és mindig extra majoznézt kell beletennem, mert majonéz mániás.
Olyan jó, hogy már nem túl drága a rizsecet sem, lassan talán már mindenhez könnyen és elfogadható áron hozzá lehet majd jutni. Bátrabban írhatok majd recepteket ide.
A citromlé is tényleg jó alternatíva, ha nincs ecet, vagy nem lehet fogyasztani. Én sokszor azt használom friss leveles salátákhoz. Nagyon frissítő.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails