2009. nov. 20.

Fontos összetevők japán ételekhez - szószok/paszták

1. Szójaszósz

A szójaszósz nagyon fontos eleme a japán ételeknek. Van belőlük nagyon világos és kicsit sötétebb, de összességében világosabbak, mint a kínai szójaszószok. A nátriumtartalmuk is csökentett, így sokkal egészségesebb. A szójaszósz sós ízű. Szerintem a legjobb terméke a Kikkoman-nak van. Az külföldön is nagyon népszerű márka.2. Mirin

A mirin igazából egyfajta szaké, de sokkal édesebb, és mostmár inkább csak főzésre használják, mint ivásra. Két fajta van belőle. A honmirin és a shinmirin. A honmirinben körülbelül 14% az alkoholtartalom. A shinmirinben pedig talán csak 1%. Ezért a honmirin kesernyésebb, de mind a kettő édes. Édes ízt ad az ételeknek, és elveszi például a halszagot. A teriyaki szósz egyik fontos eleme. Sok recept ír elő szakét, ha nincs otthon, akkor általában honmirint használok helyette.
Mirint nem tudom mivel lehetne helyettesíteni...talán egy kis fehérbor vagy szaké és cukor keverékével....?
A legnépszerűbb márkák a Mizkan és a Takara.
3. Szaké


A szaké is része a főzésnek, habár főként ivásra használják. Ez is részét képezi annak, hogy az ételnek japános íze legyen. Az alkoholos italok mindig jó ízt adnak az ételnek. Népszerű például a Gekkeikan márka. De olyan sokfajta van, hogy ebben nem ismerem ki magam annyira még. Ráadásul én nem iszom, párom meg csak akkor egy keveset, ha vacsorára megy valahova.

 
 
4. Dashi
 
Kombut vagy katsuobushit elég nehéz beszerezni Magyarországon, így általában nehéz dashi-t készíteni. De dashi granulátumot már könnyebb, és ezt még sokan hasznáják itt is, mert gyorsabb így dashit készíteni. Én is ezt használom inkább.
Azt hiszem Ajinomoto márkájút láttam annak idején, hondashi néven árulják. Kis kiporciózott zacskókban van por formában. Megfelelő arányú meleg vízzel kell higítani is kész. A csomagon rajta van hogyan, s mennyit.

 
 
 
 
5. Rizsecet
 
A rizsecet sárgás színű, vagy egész tiszta színű is lehet. Gyengébb az ételecetnél. Lehet helyettesíteni ételecettel, de akkor kevesebb kell belőle. Sushirizshez nem ajánlom. De ez is egyéni izlés kérdése.
Legnépszerűbbek a Mizkan cég termékei. Nekik van előre elkészített sushi ecetjük is.
 6. Miso (Miszó)

Ez erjesztett babpaszta. Mindennapos fogyasztása nagyon egészséges. Forralni nem ajánlott, mert akkor kiforr belőle a hatóanyaga is. Általában főleg miso levesbe vagy más levesbe használják, de lehet benne zöldséget savanyítani, vagy szószókat készíteni belőle, egyes édességekhez is jó. A misonak sok fajtája van. Minél sötétebb, annál tovább erjesztették. Legnépszerűbb márka a Marukome.
Kicsit lusta vagyok, így olyan fajta miso-t veszek amiben már eleve van dashi. Így nagyon gyors miso levest lehet készíteni.


 
 
 
Ezek azok az összetevők, amik hogy úgy mondjam, nélkülözhetetlenek a japán ételeknél. Még nagyon sok termék van, amiket gyakran használnak főzéshez, de ezek az alapok. Ezek mindennap használatos termékek. Persze, még írhatnék olyat, hogy növényi olaj, cukor, vagy só, de az mindenkinél eleve van mindig.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails