2009. nov. 17.

Japán ételek: 19. SOBA TÉSZTA - そば


Az elmúlt hétvégén ezt ettük ebédre, az étel neve Zaru Soba (zaru szoba). A kép nem az én művem, de nagyon hasonlított erre a tálalási módra, úgyhogy még jó hogy nem fárasztottam magam:)

A "soba" jelentheti a hajdinát is, amiből maga a tészta készül, de használják igazából az összes vékony formájú tésztára is, mint gyűjtőnév. Az igazi finom sobát kézzel gyúrják, és egy nagy bárd segítségével vágják fel.

A soba tészta hajdina (pohánka) lisztből készül, ami közismerten nagyon egészséges és jótékony hatású a szervezetre. A hajdinában például megtalálható majdnem az összes fajta B vitamin. Régebben gyógynövényként is használták a magas vérnyomás kezelésére. Megelőzi a krónikus májbetegségeket, és elvileg a székrekedés kezelésére is jó.
Így hát valószínüleg egészségesebb soba tésztát enni, mint más fehér lisztből készült tésztát.
A soba formája és színe egyébként változó, de ez a szürkés-barnás szín a legjellemzőbb, úgy tapasztaltam.

A sobát nyáron hidegen eszik, télen pedig melegen, levesbe.

Bár mostmár igencsak november van, mégis hideget ettünk, mert nagyon meleg volt aznap, és így, az jobban esett. Nem étteremben ettünk, csak egy étkezdében, ahol gépbe kellett fizetni. Az ilyen étkezdékben, főleg ahol csak tészta ételek kaphatók, nagyon gyorsak. A főzés, és az evés is. Olyan tempóban esznek tésztát itt az emberek, hogy az már ijesztő. Párom is végzett vagy 5 perc alatt, ha nem volt kevesebb...Szürcsölni pedig itt majdhogynem muszáj. Még gyakorolnom kell ezt a szürcsölést, vagyis a szürcsölés az megy, csak nem tudom egy szempillantás alatt a tésztát beszippantani. Ahhoz technika kell, nekem meg még nincs olyan:)

A hideg soba, vagy zaru soba, a zaru-n van felszolgálva, vékony csíkokra vágott norival a tetején. Mellé úgynevezett men tsuyu-t/soba tsuyu-t (mártogató szósz) szoktak tálalni
<2 pohár dashi, 1/3 pohár szójaszósz, 1/3 pohár mirin. Enyhén felforralni, majd lehűteni, és kész. Lehet szószt készen is kapni.>,
egy kisebb tálban apróra vágott újhagymát, és wasabit, továbbá egy kis kancsóban meleg vizet, melyben a tészta főtt. A kis pohárba, melyben a szósz van tetszés szerint bele kell tenni az újhagymát és a wasabit, majd a tésztát belemártva kezdődhet is a szippantgatás. Ha a tészta elfogyott, fogni kell a kancsót a meleg vízzel, és beleönteni a pohárba a megmaradt szószhoz, majd meginni.

Nagyon finom, egyszerű és üdítő étel a melegben.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails