2009. nov. 12.

Konyhai eszközök: 1. Rizsfőző

Rizsfőző nélkül élni nem lehet. Na jó, azért lehet:)
Csak azt szeretném ezzel hangsúlyozni, hogy tényleg olyan jó, hogy van. Hiszen itt, a rizs olyan mindennapos, mint máshol a kenyér, vagy a krumpli, ezért nagyon hasznos egy szerkezet. Annak idején Magyarországon is csak így csináltam rizst.

Most ilyenünk van:Többféle funkció van rajta, azzal nem vagyok tisztában, hogy összesen mire képes. Azt tudom, hogy tud hosszú ideig finom rizst főzni, vagy rövid idő alatt, de akkor előtte 30 percig csak állni hagyom a rizst a vízben, és tud rizslevest (okayu) is csinálni, ami legfőképpen betegség esetén jó kaja. (persze sokan reggelire is fogyasztják).

A tipikus japán rizs kerek szemű. Enyhén édeskés ízű és szemei jól tapadnak.
Árulnak olyat amit mosni kell, de olyat is, ami már előre meg van mosva.

Recept:
Leggyakoribb elkészítési mód: (nekem otthon a mérőpohár 160 ml)
Hozzávalók (2 személy): 2 pohár rizs, 2,5 pohár víz.
A rizst addig kell mosni, amíg a vize teljesen tiszta nem lesz. Utána egy szűrőbe kell helyzezni a rizst, hogy lecsöpögjön a fölös víz (kb. 20 percig állni is lehet hagyni), majd belehelyezni a rizsfőzőbe és ráönteni a kimért vizet, és még fél óráig állni hagyni. Utána bekapcsolni a rizsfőzőt, és kb 20 perc alatt kész. Ha elkészült, még meg kell alaposan keverni egy spatulával, de anélkül, hogy a rizsszemek összetörjenek. 10-15 perc múlva fogyasztható. Általában a szűrésnél csak simán leszűröm és nem hagyom állni, az áztatási folyamatot pedig kihagyom, mert a rizsfőzőn van olyan program, hogy áztatja a rizst a kellő ideig, és csak utána kezd el főzni.

Ha nincs főzőgép csak lábas, az se gond, mert ugyanezeket az előkészítő eljárásokat kell végigcsinálni, majd ráhelyezni a fedőt a lábasra, és magas hőfokon felforralni. Forrás után alacsony lángon kell tovább főzni 20 percig, vagy amíg a víz szépen elpárolgott. Ezután le kell kapcsolni a lángot és még lefedve ott hagyni kb 15 percig. A fedőt nem szabad felnyitni az egész folyamat alatt.
Így se sokkal bonyolultabb, de ebben az esetben figyelni kell a rizst, például, hogy nehogy odakozmáljon.

Sokszor az elkészült rizst ilyen bambusz tároló edényekbe teszik és lefedve az egészet az asztal mellé viszik, majd innen szednek rizst mindenkinek. A bambusz miatt nagyon finom illata lesz a rizsnek.
Az is egy trükk, hogy kombu algát tesznek a rizsre főzéskor. Azt hiszem ezt kipróbálom majd, hogy milyen változás lesz az ízében.
Sokaknak a rizs az csak fehér valami, és mind ugyanolyan ízű, de ez nem így van, mert minden féle, fajta rizsnek megvan a saját íze.
Imádom a rizst!:)

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails