2009. dec. 15.

Édesburgonya édesség

Imádom az édesburgonyát, és még mindig szezonban van, úgyhogy könnyen be lehet szerezni.
Nagyon sokféle édesburgonyával találkoztam már. Általában a japán fajtának lila a héja és citromsárga a belseje.

Nagyon finom amikor csak úgy magában forró szénre rakják és úgy hagyják megsülni. Jól felmelegít, ha hideg van.


Másik kedvencem amikor forró olajban van kisütve és édes szósszal van meglocsolva (2ek. cukor, 2 ek. víz, 1 tk. szójaszósz ragacsossá forralva) + fekete szezámmagokkal. Ezt Daigakuimo-nak hívják, azaz, egyetemi burgonya. Mert sokan fogyasztják snackként iskolákban.


Rizzsel együtt főzve is népszerű köret. Egyszerű, de nagyon ízletes.És, ha már itt tartunk, akkor nem hagyhatom ki most sem, a cooking with dog-ot.:)
Múlt héten próbáltam ki a videón látható receptet, és nagy sikere volt!
Mondjuk elég egyszerű az ötlet, de látványos, és finom. Ne ijedjen meg senki, hogy alufóliát raknak a mikróba, mert japánban a mikrósütők többsége mikróként és sütőként is tud funkcionálni. A helytakarékosság egyik tökéletes megoldási módja.
A mikróban főtt burgonya pedig nagyon ötletes dolog. Lehet, hogy mostmár sokan ismerik a módszert, de amikor még Magyarországon éltem, nagyon sokan elcsodálkoztak rajta, hogy lehet ilyet. Kukoricát is mikróban főzők, mert nagyon gyorsan kész van, és az ízén nem ront semmit.


4 megjegyzés:

kiseri írta...

Itt szakad a hó, és az jutott eszembe, hogy nagymamám annakidején hajában sült krumplit adott a gyerekei zsebébe reggel, mikor iskolába mentek, az melegítette a kezüket... aztán megehették tízóraira...:) Milyen egyszerű és kedves dolog!
És nekem is a kedvencem a krumpli, de édesburgonyát még nem sikerült szereznem...:( küldhetnél fénypostán, mint Köbüki:)

Toke írta...

Óó...úgy várom, hogy itt is essen a hó...Biztos nagyon szép. Bár szerintem nekünk itt a tenger mellett nem nagyon várható. Pedig egész családunk imádja a havat:).
Nagyon kedves dolog ez a krumpli-kézmelegítő-tízórai. Nincs is jobb, mint a hideg időben, egy jó kis meleg krumpli vagy tea. Olyan hangulatos.
Budapesten sok helyen lehet édeskrumplit kapni. Olcsóbb, mintha innen küldeném:). Remélem egyszer majd lesz alkalmad megkóstólni!

kiseri írta...

Képzeld, most ettem egy adag daigakuimot! Egyik olvasód itt olvasta, hogy nem találkoztam még az édesburgonyával, majd levelezni kezdtünk és a minap küldött nekem pár szemet! Én meg örömmel vetettem rá magam...:) Annyira fincsi, odavagyok ezért az ízvilágért! Mindig irigykedve olvasok a sok finomságról, amiket esztek...

Toke írta...

Nagyon örülök, hogy sikerült kipróbálnod az édesburgyonyát. Daigakuimo-ként pedig nagyon nagyon finom. Milyen jó érzés, hogy ilyen sok rendes ember van még ebben a romlott világban. Az ilyen kedvesség mindig megható. Annak is örülök, hogy jó levelezőtársak lettetek az oldalam által. Ezért már nagyon megérte írogatnom.:)
Képzeld, én meg mostanság a sok finomság ellenére, nagyon megkívántam a magyar kosztot.:))

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails