2009. dec. 9.

Japán ételek: 23. Surimik és az oden


Talán ez Magyarországon egyáltalán nem kapható, de itt gyakran fogyasztják, ezért írok róla.
A hanpen egy nagyon puha állagú "halpárizsi" fajta. (fish cake, surimi).
Talán a szivacscukorhoz tudnám hasonlítani az állagát. Viszont cukor helyett enyhén hal íze van. Darált halból, meg yam gyökérből készül.
Mivel itt a tél, gyakran egyik fő eleme az ételeknek, mint pl. az oden-nek, de lehet pirítani is, vagy olajban sütni.

Ha szürkés színe van, akkor szardíniából készítették, és fekete hanpennek hívják.
Tegnap vettem először egy kis csomaggal, és kipróbáltam az egyik receptet, mert szükségem volt valami harapnivaló mellékfogásra. Tulajdonképpen mini okonomiyaki-t csináltam, csak liszt helyett hanpen van benne. Egész finom lett. Jó érezni a hanpen szivacsos állagát.
* A kép és recept a cookpad.com-ról származik, ami egy nagyon jó japán nyelvű receptes oldal. Sokan raknak be recepteket, mindig tartalmaz képeket, és akik kipróbálták, azok mindig lefotózzák az ételt, és felrakják kommentbe, hogy hogyan sikerült. Az innen kipróbált ételek is mindig jól sikerülnek, tehát megbízható oldal.

Mostmár tényleg szükségünk lesz egy ilyen kerámia edényre (donabe), hogy valami igazi japános téli vacsorát lehessen csinálni. Az oden például elég dekoratív egy étel. Tetszenek, hogy az elemek mind-mind ilyen aranyos módon vannak tálalva. Kész oden-t és hozzávalókat rengeteg helyen árulnak mostmár. Még az éjjel-nappali boltokban is. Még nem próbáltam. Szeretném inkább otthon elkészíteni. Rengeteg elkészítési módja van, mert mindenki itt is, mint sok más ételnél, azt rak bele, amit csak szeretne. Ennek is van cooking with dog-os verziója.

További népszerű halpárizsik:

Chikuwa

A neve bambuszgyűrűt jelent. Ezt is úgy készítik, mint a többi halpárizsit. Halszurimi, só, cukor, keményítő, stb.
Szépen mutat a tányéron, mert lyukas a közepe, és azt meglehet tölteni mindenféle jóval. Okrával, répával, uborkával, sajttal, mentaikóval, konzervtonhallal, meg ami az eszünkbe jut. Néha uborkát aprítok fel umeboshi szilvával, és azt teszem rá. Nagyon finom. Még kenyérbe is szokták tenni a chikuwa-t, és persze a leveses ételekbe, mint pl. az odenbe.


Kamaboko

A kamaboko is szintén egy szurimi szerűség. Nagyon sokféle színben van (de általában fehér, vagy rózsaszín). És általában egy fadeszkán van rajta. Egyik népszerű fajtája a rózsaszín naruto maki.
Hasonló az íze a többi szurimihoz. De talán a legdekoratívabb mindközül. Úgy tudom főleg levesekbe teszik. Illetve újévkor gyakori elem az újévi bentókban.
Ruganyos az állaga, olyan enyhén gumiszerű.
Satsuma ageEz pedig olajban sült halszurimi. Nagyon sok formában létezik. Vagy külön tálalják, vagy pedig a forró levesek egyik eleme.

Rengeteg féle halas választék van az biztos. Még halvirslik is vannak. Elvileg ezek az ételek gazdagok proteinben és kálciumban.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails