2009. dec. 17.

Japán ételek: 24. TOFU

A tofu az egyik leggyakrabban használt összetevő a japán konyhákban. Annyi féle van és annyi felhasználási mód, hogy úgy érzem, nagy dologra vállalkoztam:). Inkább csak a leggyakrabban előforduló fajtákról írok. Minden szupermarketben olyan sokfajta van belőle kihelyezve, hogy felér a magyar joghurtos hűtőkkel.
A tofu ugye szójatejből készül, és azt vegyítik valamilyen vegyszerrel (pl. kálciumszulfát, kálciumklorid). Őszintén szólva a szójatejért annyira nem rajongok. Egy pohár még elmegy, de többet nem tudok inni belőle, mert hányingerem lesz. De a tofu szinte íztelen, és jól megy minden ételhez. Kevés a kalóriatartalma, és gazdag proteinben és kálciumban. A japánok magát a szójababot is szívesen fogyasztják különböző ételekben.
A tofu nem egy tartós étel, így általában 1-2 napon belül el kell fogyasztani, különben megsavanyodik.

1. Momen doufu és Kinugoshi doufu


Ez a kettő a legáltalánosabb és leggyakrabban kapható fajta. Az első állaga puha, de mégis ruganyos, ezért alkalmas sütögetésre,
a másodiké pedig egész selyemszerűen lágy.
Levesekbe, salátákba, nyersen, hamburgerként ... igazából bárhogy lehet fogyasztani. Legegyszerűbb nyersen felszeletelni, és újhagymával, katsuobushival, és egy kis reszelt gyömbérrel tálalni, nyakonöntve szójaszósszal (néha szoktam rátenni reszelt fokhagymát, vagy wasabit, vagy péppé aprított okrát). Nyáron nagyon finom. Ez a hiyayakko nevű étel.
Cukorral, és ragacsos rizsliszttel elkeverve és kifőzve pedig tofu dango lesz belőle, amit általában vagy cukros szójaszósszal, vagy por alapú szójababbal (kinako) és cukorral, vagy fekete szezámmag és cukor keverékével ízesítenek. Apróra törve salátában is kiváló (shiraae).





2. Okara


Ez a szójatejnek a szűrés után megmaradt babpüré maradványa. Általában állatokat etetnek vele, de ember számára is fogyasztható. Még nem próbáltam ki, de egyszer erre is sort kerítek. Elvégre a tofu nagyon olcsó étel.
Recepteket sokat néztem, és úgy vettem észre, hogy leginkább valamilyen zöldséggel keverve főzik meg. De láttam már főtt disznóhús mellé téve is, és hamburgerekbe keverve.




3. Yakidofu


Ez grillezet tofu. A sukiyaki (forró mártogatós egytálétel) egyik fontos összetevője.
Ezt sem kóstoltam. Bár a tofukon nagyon nincs mit kóstolgatni. Úgyis az a lényeg, hogy milyen a leves, vagy szósz amiben benne van, mert annak az ízét szívja magába. Majd, ha egyszer lesz asztali nabe edényünk, akkor tuti felhasználom:).



4.  Aburaage


Az aburaage kilapított olajban sült tofu. Felhasználás előtt forrásban lévő vízbe teszik egy 3 percre, hogy kijöjjön belőle a fölösleges olaj. Nem tudom miért, de úgy hiszik az emberek, hogy ezt a fajta tofut szeretik a rókák.

Nagyon sokoldalúan lehet ezt is fogyasztani. Ilyet gyakran szoktam venni. Csíkokra vágom és miso levesbe teszem, vagy szintén csíkokra vágva hijiki algás-babos salátához teszem, vegyes rizs (takigomi gohan) készítésekor is lehet használni. Édes szójaszószos dashiban kifőzés után lehet sushi rizzsel megtölteni, ekkor lesz a neve inari zushi, vagy udon tészta levesbe rakják, és így lesz a neve kitsune udon. De simán piritó-sütőben is meg lehet grillezni egy picit, és különböző dolgokat a tetejére rakosgatni.


5. Atsuage

Az atsuage is olajban sült tofu, viszont ez sokkal vastagabb, mint az aburaage.
Jól beszívja ez is az ételek ízét, ezért főtt ételekbe érdemes tenni. Nem sűrűn veszem ezt a fajta tofut, de ha van otthon, akkor főtt zöldségek mellé adom.
Tofu dengaku is készíthető belőle (sima momen tofuból is készíthető), ami nem más, mint tofu bambuszpálcikán, édes miszó mártással.


6. Kouyadoufu

Szárított tofu. Főzés előtt vízben áztatva szokás újra puhává tenni. Főtt zöldséges ételekben fordul elő leggyakrabban.




7. Yuba
A yuba akkor készül, amikor a szójatejet forralják. Mint a sima tejnél, ennél is keletkezik a tetején egy "bőrréteg". Ezt leszedegetik és kiszárítják. Ennél többet nem is tudok róla. Még nem figyeltem fel rá a boltokban sem, de ha jobban körülnézek, szerintem találok.
Szóval ezek a leggyakoribb tofu fajták. Persze van még sok más, de azok már inkább csak ízesített változatai ugyanezeknek. Például még egy gyakori tofu féle a szezámmag ízű tofu.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails