2009. dec. 21.

Japán karácsonyi menü

Még egyáltalán nem vagyok karácsonyi hangulatban, de ha nézegetem a sütiket, akkor azért kicsit megjön az is.

Japánban is ünneplik a karácsonyt, de nincs szabadnap szentestén, és teljesen sajátos szokásokat is felvettek. Persze, mivel ez az első karácsonyom itt, ezért nem tudhatok valami sokat. Ezt is csak az alapján mondom, amiket olvastam különböző honalpokon vagy blogokon. Karácsonykor vagy otthon készítenek valamilyen különleges vacsorát, vagy pedig egy elegáns étterembe foglalnak helyet. Amit már jó előre meg kell tenni, mert ilyenkor általában minden teltházas. A Kentucky Fried Chicken éttermek is tele vannak, illetve elfoglaltak ebben az időszakban, mert sokan rendelnek rántott csirkecombokat, és viszik azt haza. Egy kanadai lány blogjában pedig love hotelokról és Maria Carey-ről írt. Szóval ez is egy módja a karácsony eltöltésének.
A csirkén kívül pedig ami még nem hiányozhat az asztalról az a karácsonyi torta.


Karácsonyi tortából is rengetegféle van. Sajttorta, csokoládétorta, stb. De a legáltalánosabb a keményre vert tejszínhabkrémes epertorta. A díszítések is nagyon változatosak.
Mostanság már bárhol beszerezhető a karácsonyi torta. A szupermarketek is tömve lesznek vele, meg az éjjel nappali boltok is (convenience store - conbini). Ezért nagyon valószínű, hogy nem fáradozok vele. Sajnos még nagyon hiányos a konyhám, elvégre még csak fél éve jöttem ide, és csak egyenként szereztük be a jelenlegi dolgokat is. Nincs torta formájú tepsim, se habverő gépem, és még ezeket beszerezni sincs kedvem most. Talán kézi habverővel megpróbálok habot felverni, és kész tortalapot veszek aztán kidekorálom...majd meglátom...

Az about.com-on találtam egy receptet, ha valakinek van kedve kipróbálni. Ezt a receptet még régen próbáltam ki, de akkor is csak a puha piskótatészta részét, habot nem csináltam. Úgy emlékszem jól sikerült, vagy legalábbis ehető lett. A lényeg, hogy sokáig verjük a tésztát a habverővel. A poharas mérőegységek US cups-ban vannak megadva, ahol 1 cup = 240 ml.

Piskótatészta:
  • 3/4 cup all purpose flour - 3/4 pohár liszt
  • 2/3 cup sugar - 2/3 pohár cukor 
  • 1 Tbsp milk - 1 ek. tej 
  • 3 eggs - 3 tojás 
  • 1 1/2 Tbsp butter - 1 1/2 ek. vaj
Díszítés
  • 1 1/2 cups heavy cream - 1 1/2 pohár tejszín
  • 4 Tbsps sugar - 4 ek. cukor 
  • Various fruits (strawberries, peaches, cherries, and so on) - különböző gyümölcsök (eper, barack, cseresznye, stb.
Elkészítési mód:

Whisk eggs in a bowl. Place the bowl over warm water in another large bowl and whisk further. Add sugar little by little. When the egg mixture becomes light yellow, sift flour and add to the bowl. Mix the flour lightly in the egg mixture. Mix butter in warm milk. Add mixture of melted butter and milk in the batter and stir gently. Preheat the oven in 350-degree. Place baking wax papers inside of a round cake pan (18cm). Pour the batter in the pan and bake in the preheated oven for 25-35 minutes. Remove the cake from the pan and cool it on a rack. Cut the cake in half horizontally. Mix heavy cream and sugar in a bowl. Whip the cream well. Take the half of the whipped cream and mix with chopped fruits. Place the cream on top of a round cake slice. Place another cake slice on top of the cream. Spread the rest of the whipped cream on top and around the cake. Decorate the cake with colorful fruits and Christmas decorations.

A tojásokat felverjük egy tálban. Egy másik tálra ráhelyezzük, amelyben meleg víz van (tűzhely fölött melegíteni lábasban), és tovább verjük. A cukrot apránként hozzá adagoljuk. Amikor a tojás keverék világos sárga lesz (kb. 10 perc), a szitált lisztet is hozzá adjuk. Ismét tovább keverjük csomómentestre. Az olvadt vajat és a tejet összekeverjük, és a piskótatésztához adjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Tortaformába helyezzünk kerek sütőpapír formát, öntsük bele a piskótatésztát és 25-35 percig készre sütjük. A piskótát kihűlés után vízszintesen félbevágjuk.
A tejszínt és a cukrot kemény habbá verjük. A hab felét gyümülcsökkel összekeverjük és a piskóta egyik felét megkenjük vele. Ráhelyezzük a másik piskótalapot és a hab másik felével teljesen befedjük a tortát. A tetejét karácsonyi dekorációkkal és gyümölccsel díszítjük.
 

Szerintem lehet egyszerű piskótát is használni ehhez, mert azt nem lehet elrontani. A különbség az, hogy a japán piskóta nagyon könnyű és szivacsos, a magyar pedig kicsit nehezebb. Meglepődtem, hogy a tejszínhab milyen jól is illik süteményekhez, krémtöltelékek helyett.
Ez volt például a szülinapi tortám (nem most), és nagyon finom volt.


4 megjegyzés:

Pejho írta...

Olyan aranyos vagy, hogy ilyen alaposan írod le a receptet! Soha nem tudtam, hogy egy csésze az mekkora mennyiségnek számít.
Ez a torta olyan szép, hogy muszáj lesz kipróbálnom.Majd a fagyis autónál szerzek epret hozzá.

Toke írta...

Egyébként a csészés kérdés mindig csalóka. Nem nagyon szeretem, ha csészében adnak meg recepteket, mert úgy könnyű elrontani. Bár, ha az arányokat megtartjuk, akkor végül is nem olyan nagy probléma, csak akkor, vagy csak kanalas mértékegységet, vagy csak csészéset kéne írniuk. Mivel az about.com-os hölgy a blogját az amerikai közönségnek írja főként, ezért US cup mértékegységet használ. De pl. a hivatalos japán cup mértékegység 200 ml.
És van itt Japánban még a folyadékokhoz használt mértékegység recepteknél, és majd megőrülök, hogy megtudjam mennyi is az annyi pontosan. Remélem, ha valaki tudja, egyszer elmondja nekem:). Hogy mennyit ér 1 "cc"?

A torta tényleg illik a télhez, mert olyan, mint egy nagy hótorta. Remélem összejön a piskótakészítés is. Én olyan régen csináltam már, hogy el is felejtettem, hogy milyen lett. Csak baj esetére: negatív élménynek azon a honlapon az volt feltűntetve, hogy valakinek túl tojás ízű lett. De másoknak meg nagyon jól sikerült, és rendszeres étel a karácsonyi menüjükben.
A habbal kapcsolatban pedig elfelejtettem leírni, meg a recept sem említi (bár lehet, hogy tudod), hogy jeges vízzel töltött tál fölé kell helyezni a tejszínes tálat és úgy felverni.

Névtelen írta...

Ha ez köbcenti, akkor:
1 cc = 1 milliliter.

Toke írta...

ooooh! EZER KÖSZÖNET!!:)

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails