2009. dec. 4.

Kedvenc TV műsorom Japánban: Sekai Ururun Taizaiki - 世界ウルルン滞在記Minden csütörtök este meg szoktuk nézni ezt a Tv műsort. A címe: Sekai Ururun Taizaiki. Nagyon érdekes, és jó ötlet. Azt hiszem már elég régóta fut, mert 1999-ig visszamenő videókat is találtam a You Tube-on.
A lényege az, hogy egy-egy japán híresség, (legyen az énekes, színész, modell, stb. - sajnos mindig elfelejtem a neveket...) elmegy valamelyik országba, és egy ott élő családnál, adott körülmények között eltöltenek egy kis időt. Ezáltal tanulnak abból a kultúrából, megismerkednek érdekes emberekkel, életre szóló barátságot kötnek és sok élménnyel gazdagodnak.
A búcsú


Kedvenc részeim azok, amikor valamelyik nagyon szegény országba, vagy törzshöz látogatnak el. Olyankor segítenek a vadászatban, vagy földet megművelni, és megeszik a bizarabbnál bizarabb ételeket is (mint pl. óriás lárvák, bogarak). És általában visznek alapanyogokat, és elkészítenek a búcsú estén valamilyen japán ételt is, hogy megismertessék azt azokkal, akik még sose ettek ilyet. Az emberek egészen kedvesek, és nagyon lenyűgöző, ahogyan élik az életüket távol a nagyvárosoktól, távol mindentől. Nemrég, az egyik részben olyan törzshöz ment el az egyik japán, ahol már csak hárman maradtak. Egy férfi, meg a huga, és annak 5 éves gyereke. Az első nap meg se jelentek, mert utálnak minden idegen embert, mivel miattuk lettek csak hárman. De az a japán fiú aki oda ellátogatott, nagyon kedves volt, és addig próbálkozott náluk, míg meg nem szerették őt. A végén már jó játszótársa lett a kisgyereknek (akinek a keze olyan volt, mint egy felnőtté, mert sok fát vág, és vadászik), és még az anya is, aki a legjobban elzárkózott tőle, is nagyon megkedvelte. Még orr-puszit is adtak egymásnak.:)
Persze volt érdekes rész kultúrált országban is, pl. amikor Franciaországban egy gyárban dolgozott az egyik japán fiú, és egy nagyon kedves család látta őt vendégeként, vagy amikor egy cukrászdában kellett segédkeznie egy másik japánnak, és nagyon sok szép cukor-virágot készíthetett.

Általában nagyon kitartóak a japánok. Megpróbálnak mindent megtenni, hogy sikerüljön adott dolog. Pl. a gyáros résznél a fiú órákig töprengett, hogy milyen fémszobrot tervezzen, és napokig dolgozott rajta, néha még sírt is, mert nagyon nehezen ment neki, de végül csinált egy szép füstölő tartót.
Szinte minden rész végén lehet sírni, mert átérezhető, hogy mennyire közel kerülnek egymáshoz az emberek, még úgy is, hogy teljesen más kultúrából származnak. Mivel távoli országokról van szó, így nem sűrűn, vagy talán már soha többet nem találkozhatnak, így mindig könnyes, és nehéz a búcsú, ugyanakkor mindkét oldalról nagyon örülnek a másiknak, és szép emlékekkel intenek búcsút egymásnak. Persze előfordul, hogy utána valamelyik országból vagy törzsből Japánba látogat egy család, vagy személy, jól meglepve ezzel a régebbi vendégüket.

Nagyon szeretem nézni ezt a műsort. Nem tudom van-e ilyen más országokban is, de ha nincs, kéne csinálni, mert nagyon érdekes, és megható.

2 megjegyzés:

Pejho írta...

Ez még így is nagyon érdekes volt, hogy egy szót sem értettem belőle. És az is tetszett, hogy ez az énekesnő(?) nem játszotta meg magát, hanem tök kedves és közvetlen volt. Tényleg nagyon érdekes. Egyébként mit készítettek, cukrot?

Szép hétvégét neked!

Toke írta...

Örülök, hogy tetszett. Tényleg nagyon érdekes műsor. Igazából még nem raktam be a bejegyzésbe egy kb. 25 percnyi részt belőle, de ami fennt van, az a legérdekesebb rész. Még beillesztettem a búcsúzós részt is, így utólag. Nagyon kedves kis család fogadta. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy énekesnő-e vagy sem. Csak annyit értettem meg róla a műsor másik videóin, hogy ez évben fog diplomázni egyetemen.

Eltaláltad, cukrot készítenek cukornádból. A videón azt mondják vörös cukor, de lehet, hogy ezt mi magyarul barna cukornak mondanánk... Az a mennyiség, amit egyszerre kitermeltek ott a videón, elég nekik 1 éves megélhetéshez. Ugyanakkor, 65 kilógramm belőle csak 2.300 Yenbe (kb. 4.600 Ft) kerül, úgyhogy elég olcsó. A nyers cukornád nagyon finom egyébként. Meg frissen a leve kifacsarva.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails