2009. dec. 2.

A sorozat amit néztem: Dae Jang Geum


A palota ékköve
2003
54 epizód

Részlet
Főcimdal: Onara


Főcímdal: Hamangyeon
Már említettem, hogy ezt a sorozatot nézem, mert adják itt Japánban is este 6-kor. De csak hétfőtől csütörtökig eredeti nyelven japán felirattal. Magyaroszágon már sokadszorra vetítik, utánanéztem, és most is adják az m2-es csatornán 19:20-kor hétköznaponként, de most pénteken vetítik az utolsó részt. Mindig lemaradtam a nézéséről, és csak az első részt, meg a sorozat felénél járó részekből láttam egy pár epizódót. Bántott, hogy itt nem értem teljesen, hogy miről is van szó, mert annyira nem ismerem a japánt, a koreai nyelvet meg még kevésbé. Ezért keresgéltem a neten, és szerencsére valaki feltöltötte az egész sorozatot magyar szinkronnal. Így ezt nézegettem az elmúlt héten, és most értem a végére.

Szerintem lenyűgöző sorozat és mindenkinek érdemes lenne megnézni. Nem akarom magam fényezni, vagy ilyesmi, nem erről van szó, de aki szereti ezt a sorozatot, az szerintem nem lehet rossz, vagy gonosz ember.

Főbb szereplők:


Seo Jang-geum (Lee Young-ae)            Min Jung-ho (Ji Jin-hee)Choi Geum-young (Hong Ri-na)          Choi udvarhölgy (Kyeon Mi-ri)
Han udvarhölgy (Yang Mi-gyeong)      Kang Duk-gu (Im Hyeon-sik)

Ismertető: (részben idéztem a port.hu oldalról)

Yun királynőt királyi parancsra méreg általi halálra ítélik. Az ítéletet végrehajtó katonák egyike, Seo Cheon-soo hazafelé indul, ám az úton baleset éri. Egy titokzatos öreg remete siet segítségére, aki különös jóslattal ajándékozza meg: sorsát három nő fogja meghatározni. Az elsőnek a halálát okozza, a másodikat megmenti, de miatta vész el, a harmadik pedig a vesztét okozza, de ezáltal sokakat megment. A katona sokat töpreng a jóslaton, míg egy napon egy haldokló nőt talál a patak mentén. Kiderül, hogy a gyönyörű lány a palota egyik udvarhölgye, Park Myeong-yi, akit megmérgeztek. Cheon-Soo azonban épp időben érkezik. Cheon-soo-nak a királynő meggyilkolása miatt, Myeong-yi-nak pedig azért kell bujdokolnia mert életben maradt. Egymásba szeretnek és később születik egy lányuk, akit Jang-geumnek neveznek el.
Jang-geum nagyon életvidám, okos és mindenre kiváncsi kislány.

Anyja utolsó kivánsága az, hogy Jang-geum legyen az első udvarhölgy és írja meg az udvarhölgyek könyvébe szomorú történetét.
Jang-geum a palotába kerül, viszont célja elérése nem bizonyul könnyűnek. Bár nagyon tehetséges és jó ember, mégis sok ellensége akad a palotában zajló hatalmi harcok miatt. Vajon sikerül-e neki teljesíteni édesanyja utolsó kívánságát?

Véleményem:

Minden rész olyan jól sikerült, hogy amikor bejefeződik egy-egy epizód, annyira fennt tudja tartani az érdeklődést, hogy muszáj megnézni a következőt.:)
Nagyon tetszik, ahogy az udvarhölgyek illetve az udvari orvosok mennyire jól tisztában vannak az ételekkel, és gyógynövényekkel. Hogy mindent tudnak, miként kell használni. Minden harmóniában van. Nagyon tetszett a sok főzős jelenet, illetve a gyógyítós jelenetek is.
Hogy egy kéz érintése többet ér mint bármely erotikus jelentet más filmekben.
Kicsit túlzásnak tartottam a sok hatalmi harcot, és hogy megoldásként általában az ölést választották, de ez nem ront a sorozat minőségén.
Tetszik a kultúra nagyon, amit a sorozat bemutat, de inkább csak a természettel való összhang, és a gyógyítási módszereik. (Engem is hasonló módszerekkel gyógyítottak ki súlyos asztmából régen, csak kínai volt az illető). A ruhák is szépek.
Sok tanulság van benne, és szép mondások.
Ugyanakkor vicces is, főleg Duk-gu és a felesége vitái.:)
Bár a sorozatot talán történelmi fikciónak lehet tekinteni egy-egy eseménysor miatt, azonban Jang-geum valóban létező személy volt. Ő volt Korea történelmében az első női orvos, aki a király személyi orvosa lehetett. Még utána is sok évszázadig csak férfiak voltak a király személyi orvosai.

Ami vicces, ha japán szemszögből tekintek a sorozatra, hogy az egyik főcimdalnak a címe Onara, ami japánul "szellentést" jelent, hogy finoman fogalmazzak:).

Magamon is sokszor nevetek, mert amikor főzők, állandóan a főzős jelenetek alatt lejátszott zenét dúdolom:D.

Nagyon ajánlom mindenkinek. Sokat lehet tanulni belőle. És megtisztul tőle a szív és a lélek. Én szívesen megnézném mégegyszer és mégegyszer.... Soha nem lehet megunni.Bár már mondtam mi a kedvenc sorozatom, de ez is a kedvencem. Talán egy teljesen külön kategóriába sorolnám, és abban a kategóriában tuti a legelső!

8 megjegyzés:

kiseri írta...

Éljeeeen! Köszi! Ez a kedvencünk! Amikor Mo-on délelőt adták, fel kellett vennünk a gyerekeknek, odavoltak érte! És most megy egy újabb változat esténként, olyan, mintha a kimaradt időszakról szólna. Azt nem ismered? A zenéje is modernebb lett...
És én is annyira szeretm a főzős jeleneteket! és persze végigbőgtük a szomorú részeket, a nagyfiam hangosan zokogott, mikor Han udvarhölgy meghalt...
Szóval odavagyunk érte mindannyian, és azt hittük, csak minket érdekel... dejó, hogy nem vagyunk egyedül!

Toke írta...

Kedves Kiseri,

Köszönöm szépen a kommentet!:)
Tényleg nagyon szép ez a sorozat, és az egész világnak meg kéne vele ismerkednie. És sokkal több ilyen jellegű sorozatot kéne csinálni! Elegem van az argentin szappan-borzalmakból, meg az amerikai tömeges zagyva sorozatokból. Jó, hogy a gyerekeid is szeretik nézni, mert ebből legalább csak jót tanulhatnak.
Én is sírtam jópár résznél. Főleg Han udvarhölgynél, de még Choi (Csve) udvarhölgyet is megsirattam egy picit...

Tényleg megy egy újabb változat is? Melyik kimaradt időszakokról szól? Még nem hallottam róla, de nagyon szívesen megnézném! Remélem majd vetítik itt is, vagy rátalálok egyszer a neten.

Ajánlom mindenkinek, hogy egyszer nézze meg életében. Nem fogja megbánni!;)

kiseri írta...

Hali! Képzeld, nem új sorozat, hanem ugyanaz, csak valószínűleg annakidején mi lemaradtunk pár fontos részről...:) Úgyhogy nincs új...:(A tegnapi résznél jöttünk rá, hogy ez az, amit már láttunk.
Amúgy nagyon jó itt olvasgatni, Pejho barátném mutatta a blogodat és rákaptunk mi is! Legyen szép napod!

Toke írta...

Szia!

Értem. De legalább most bepótolhattátok, ami kimaradt.:) Remélem jó sokszor vetítik még, hogy még több ember megismerhesse.

Nagyon köszönöm neked és Pejho-nak is, hogy olvassátok a blogom. Nagyon jólesik.:)
Én is elolvastam a te blogodat, és olyan jó volt olvasni. Olyan szép dolgokat készítesz! Minden tetszik, amikről képet készítettél. Nagyon ötletesek. Gratulálok a családodhoz is! Kitartást, és sok boldogságot nektek!

Pejho írta...

Kiserivel beszélgettünk erről a filmről és mondtam neki, hogy én csak az első részt láttam, de a többit nem néztem, mert megilyeszettt, hogy az első részben szinte azonnal meghalt valaki. Nem szeretem az olyan filmeket, amik szereplők hiányában érnek véget. De mivel annyira dicsérted te is , meg Eri is a sorozatot, gondoltam adok neki még egy esélyt..... Nagyon tetszik!
Minden szavaddal egyetértek, amit a sorozatról írtál!
És a "főzős" zene nekem is a kedvencem.

Toke írta...

Szia Pejho!

Nagyon örülök, hogy sikerült rávenni téged, hogy megnézd.:) Tényleg nem fogod megbánni. Sőt!:)
Csak dícsérni lehet ezt a sorozatot. A "főzős" zene pedig nagyon jó, főleg főzéskor...:D
Egyébként még most is vetítik a tv-ben, vagy az internetes oldalról nézed?

Pejho írta...

őőőőő.....harmadik.....:)

Toke írta...

Értem. Hogy én erre nem gondoltam...:))
Jó palota ékköve nézést kívánok!

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails