2009. dec. 22.

Végre kipróbáltuk a hoshigaki-t

Egy régebbi bejegyzésben írtam a kaki nevű gyümölcsről, amit már elfelejtettem, hogy Magyarországon hogyan is hívnak. Itt rengeteg féle van belőle. Az egyik változatát készítik el leggyakrabban szárítva, mert anank frissen nincs jó íze, viszont szárítás után édes lesz. Ezt a szárított gyümölcsöt hívják hoshigaki-nak.

A gyümölcs héját először lehámozzák, de úgy, hogy a szára rajta maradjon, majd madzagra fűzik és kifüggesztik napos helyre. Addig szárítják, amíg összeaszalódik, vagy szürkés színe nem lesz. Ettől a szárítástól még édesebbé válik. El kell fogyasztani, még mielőtt megpenészesedne.

Szóval, most már elkezdték árulni a boltokban, ezért vettünk két különböző fajtából. Tényleg nagyon finom. Talán az aszalt barackhoz tudnám hasonlítani. Szeretem az aszalt gyümölcsöt. Elég nehéz leállni a hoshigaki evéssel, ha egyet megettünk...:)


5 megjegyzés:

Pejho írta...

A mi zöldségesünk kakinak hívja, de én jobban szeretem a Sharon gyümölcs elnevezést, mert az jobban mutatja, hogy mennyire felséges. Néha én is szoktam venni, és ha jól megérett, akkor esszük meg.
Engem is a barackra emlékeztet egy picit, némi érett csipkebogyó beütéssel.
Számomra olyan, mintha a Teremtő viccből ötvözött volna néhány gyümölcsöt.
Nagyon szeretem!

Toke írta...

Köszi, most, hogy írtad, eszembe is jutott az összes neve. Sharon, hurma, datolyaszilva. Valóban a Sharon gyümölcs név a legszebb mind közül. Én csak azért hívom kakinak, mert itt is így hívják. Viszont magyarul nem hangzik valami jól:).
De nagyon finom, és az íze tényleg olyan, mint jópárféle gyümölcs keveréke.

Névtelen írta...

Még nem kóstoltam meg, de kedvet csináltok hozzá.
Itt a zöldséges simán kiírja nagybetűvel, hogy KAKI.
A gránátalmát rövidíti, hogy GRÁNÁT:420-
Vera

Jó áron web áruház írta...

Sziasztok, Olaszban is cacchi (kakki) a neve, én két k-val is mondom, így nem annyira gáz... :-)
A zöldséges kakkhi szilvának mondja... Én is imádom. Olasz ismerőseim a csumáját kiszedték és valami likőrfélét töltöttek bele, avval összetunkolták és úgy ették ki a héjából a husát, óvatosan, nehogy szétszakadjon a vékony héj. :-)

Toke írta...

Vera, szerintem kóstold meg:), egy próbát megér. Ha kivárod még jó érett lesz, akkor tényleg nagyon finom és édes. A "gránát"-nak kiváncsi lennék az ízére, csak fel ne robbanjon a számban:D. Én is sokszor láttam már zöldségeseknél rövidítéseket, de ez nagyon jópofa.

Beatrix, a kakki név tényleg egy fokkal jobban hangzik magyarul:).
Érdekes az a mód, ahogy az olasz ismerőseid eszik. Sok férfi valószínüleg szeretné/szereti ezt a megoldást. Én maradok a friss vagy szárított verziónál. Egyáltalán nem iszom alkoholt..., talán egy kortyot, egyszerűen semmilyen alkoholnak nem szeretem az ízét.
Elképzeltem, ha szétszakadna a gyümölcs héja evés közben, az nem kis foltokat okozna a ruhákon:).

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails