2010. jan. 7.

Japán ételek: 27. 七草がゆ - NANAKUSAGAYU


A képet az Our Adventures in Japan című ételekről szóló blogról szedtem le ismertetés képpen.
Japán hagyomány szerint minden január 7-én ebből a hét fajta növényből készített rizsfőzeléket (okayu) esznek, aminek a neve nana kusa gayu. Ezzel kívánnak jó egészséget az évre. Ráadásul a sok karácsonyi és újévi lakoma után jól is jön a gyomornak valami könnyebb étel.Vettem egy csomaggal én is, hogy kipróbáljam, mert nem mindig kapható az összes féle zöld. Ilyenkor a szupermarketek készen összeválogatva árulják ezeket. Sok hasznot húznak a hagyományokból, azt elmondhatom:). Remélem jól sikerül majd, még nem tudom. Persze nem egy nagy bonyodalom. Csak össze kell vagdosni a zöldségeket, a retkeket kb. 5 percig forralni, a zöldeket meg még rövidebb ideig. Aztán az egészet belerakni a rizsfőzelékbe, ami úgy készül, mint a sima rizs, csak kb. dubla annyi vizet kell bele tenni.

A rizsfőzelék, vagyis az okayu, tényleg nagyon egyszerű étel, és nagyon jó, amikor betegek vagyunk és nincs étvágyunk. Egy kis csirkehúst, vagy tojást is lehet hozzáadni, hogy legyen benne egy kis erő is. Amikor egész nap hányásos betegségem volt, csak ezt ettem, persze ez is kijött többnyire akkor, de sokkal könnyebb a gyomornak:). A japán okayu-t sósan szeretik. Vietnamban például nem sót, hanem kevés cukrot tesznek bele.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egy újabb színfolt! :) Én nagy főzelék kedvelő vagyok. Nem is értem, hogy a rizs hogyan maradt ki a magyar konyha főzelék választékából?

Toke írta...

Talán, mert ez a főzelék kicsit íztelen a magyar ízvilághoz képest..Bár kis ötletességgel fel lehet turbózni ezt is. Pl. hússal, zöldségekkel, tojással.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails