2010. jan. 20.

Japán ételek: 28. AZUKI BAB

Az azukiból készített édességek nagyon gyakoriak Japánban. Személy szerint nagy rajongója vagyok az összes fajtájának.:) Zöld teával nagyon jó párosítás. (Az édes és a keserű jól kiegészítik egymást). Persze nem csak édesség készíthető belőle, hanem más egyéb finomság is.

FIGYELEM!: Megjelent a Cooking with Dog, Dorayaki receptje!


Amikor még Magyarországon éltem, nem tudtam könnyen hozzájutni ehhez a fajta babhoz. Talán még most sem egyszerű, de már pár internetes oldalon lehet ilyet rendelni.
Próbáltam kísérletezni vörös mungóbabbal (egy éjszaka áztatás, és több óra után is viszonylag kemény maradt, a színe kifakult és egy kicsit kesernyés íze lett, mikor elkészült), és vörös vesebabbal (túl húsos bab, és a belseje miatt a kész babkrémnek inkább furcsa világos barnás színe lesz, az íze sem az igazi), de egyikből sem sikerült jót alkotnom. Szóval én szerintem, érdemes igazi azuki babbal próbálkozni.


Említettem, hogy nemcsak édességekkbe teszik. Egyik legfőbb felhasználása nem-édességek kategóriában,  a rizsben való főzése. Ekkor "szekihán"-nak nevezzük. Bizonyos ünnepekkor, illetve különgleges alkalmakkor fogyasztják.








ÉDESSÉGEK

Mint sok édesség alapja, azukiból babkrémet szoktak készíteni először. Ez az anko. Ha bennehagyják a babok héját, akkor tsubuan-nak, ha pedig nincs benne a babhéj, akkor koshiannak hívjuk. A videón a Cooking with dog szépen bemutatja lépésről-lépésre, hogy hogyan készül is el. Itt bárhol készen is meglehet venni. Konzervben, vagy vákumcsomagolásban.


Ha megvan az anko, akkor abból számtalan mennyiségű desszert készíthető.

Például a videón látható téli desszert, a ZENZAI.
Ehhez nagyon hasonló másik téli édesség az OSHIRUKO.

Oshiruko 4 személyre:
- 450 g anko
-  kb. 1/2 liter víz
- 8 mochi (rizs süti)

Keverjük össze az anko-t a vízzel, helyezzünk közepes lángra, és amint felforrt vegyük le a tűzről. Tegyünk mindenkinek két mochi-t a tányérjába, és öntsük rá a forró levest. Kész.
NAGYON SZERETEM!

Lássuk csak, készíthető még ugye DORAYAKI, ami a legelső videón is látható. Én jobban szeretem a simát, tejszínhab nélkül. A KUSHIDANGO tetejére is rárakható, ahogy az a második videón van recepttel együtt.

Egy másik nagy kedvencem a TAIYAKI is megtölthető vele, bár ezt otthon nem igazán lehet elkészíteni, mivel nem sok ember rendelkezik halformájú palacsintasütővel.

Szintén egyik szerintem legfinomabb japán édességbe, az ICHIGO DAIFUKU-ba is tehető, illetve a sima DAIFUKU-ba is. Receptet lásd a következő videón.



Ezek voltak az abszolút kedvenceim, de még van sok-sok, és igazából mindet szeretem. Néhány ezekből:

AZUKI FAGYLALT még nem próbáltam, de érdekelne.


A már egyszer említett ANMAN. Ami gőzőlt kenyér ankoval töltve.









A YOKAN, ami kanten algából készült kemény zselé.







AZUKI SHIRATAMA
Ez ragacsos rizsgombócok édes azuki babbal. Finom!








OHAGI
Ha a tavaszi napéjegyenlőségkor fogyasztják, akkor Botamochi-nak hívják. Ez más ízben is kapható, de elég gyakori ez a fajta. Belül ragacsos rizs van, kívül pedig nem más, mint anko.








Mostmár vörös színben látok, úgyhogy ezzel az utolsó desszerttel zárom is a sort.
ANMITSU
Ez egy tipikus nyári édesség. Nyáron mindig ki van helyezve jól látható helyekre konzerv formában. Hűsítő és egyszerű desszert.




Recepthez katt ide (angol).
Nem kell más hozzá, mint:
- kantenből, cukorból, és vízből zselé
- cukor szirup
- anko, és gyümölcs konzerv. (Mandarin, barack, koktél cseresznye, licsi, stb.)

8 megjegyzés:

Fairy írta...

Ha egy Magyarországon élő olvas most, s Budapest pedig megközelíthető távolságban van, annak megoldható az azuki bab beszerzése. Sőt 5-6 féle alga is kapható, meg különleges gombák. Ez a két hely: Vámház és Józsi. :)

Toke írta...

Köszi a helyeket, Fairy!:)
Még úgy tudom van egy pár hely azokon kívül, amit írtál, ahol ázsiai élelmiszerek kaphatók pl. a Culinaris boltjai: http://www.culinaris.hu/,
és most találtam egy koreai-japán boltot a neten: http://japanbolt.hupont.hu/,
illetve még az Asia Centerben is van két-három bolt, de ott inkább vietnámra, kínára és thaiföldre koncentrálnak.

Névtelen írta...

Fairy, köszi.
Jövő héten megyek Pestre, pont a Belgrád rakpart felé, majd teszek kitérőt.
Olyan jó nézni ezt a hölgyet ahogy főz.Nyugisan, precízen, és kész is egy fincsi kaja. :) Persze leutánozva már nem mennek a dolgok olyan simán :D
Vera

Névtelen írta...

A Fuji san mindenkit arra késztet, hogy keresse a szemeivel. :)
A steakhez valókról írhatnál bővebben! Én már csak arra emlékszem, hogy finom volt és hogy olyan hosszú csíra-féle volt benne. Asszem elugrom a Dohány utcába! :)

Névtelen írta...

Az azuki alapból édes, vagy édesítik? Egyszer egy egészen édes erjesztett bab, szárított halkukac (olyan fehér "halkezdemény") és reszelt jégcsapretek együttesével kínáltak. Nyammm! A babról nem értettem, hogy milyen fajta? A szójabab is lehet ilyen?

Fairy írta...

Szia Névtelen, meg mindenki!

Bocsi Toke, hogy ilyen privi beszélgetéseket folytatunk itt le... :D Jah és köszi a tippeket is, asszem megyek még plusz helyekre is körülnézni, az eddig beváltakon kívül.

Szóval, NÉVTELEN :), A Vámháznál le kell menni az alagsorba, vagy pince, vagy minek nevezzem... Ott menni kell, aztán egyszer csak beleakadsz, de cseles mert külön ajtó a bejárat és után, vagy előtte (attól függ melyik oldalon közelíted meg a folyosón) van a kijárat. (A bejárat nehezen észrevehető.) Nem túl olcsó, de sok minden van.

Józsi viszont nagyon olcsó, csak éppen semmire sincs a neve ráírva és az eladók alig beszélnek valamilyen nyelven, kínain kivűl. :D

Névtelen írta...

Fairy, köszi az útbaigazítást, így tuti odatalálok.
Kínaiul csak mutogatni tudok, de az perfekt megy. :)
Igaz, hogy névtelennek jelöl a gép, de aláírom a hozzászólást, nem akarok udvariatlan vagy titkosított lenni. :) Nincs google fiókom, vagy blogom-így a névtelen a legjárhatóbb út.
Szia: Vera

Toke írta...

Fairy:
Nem baj, ha privi beszélgetéseket folytattok, sőt örülök neki, szóval csak nyugodtan.:)
A Józsin eddig csak vietnámiak által üzemeltetett élelmiszerboltokról tudtam...úgy látszik bővülnek az üzletek.:) Még eszembe jutott, hogy a Sárkány Centerben is van egy kis üzlet, de annyira nem számottevő a kínálat. Meg egyszer voltam még a belvárosban egy indiai boltban, és ott nagyon sok japán dolog is volt, de arról már fogalmam sincs hogy hol is volt. Inkább rátok hagyom a dolgot, én már nem vagyok Magyarországon.:)

Vera:
Jó vásárolgatást kívánok!

Túró:
A Fujisan tényleg mindig vonzz. Próbálom keresgélni, de mindig elbújik.:(
Nem tudom milyen hosszú csírára gondolsz...Szoktak néha szójababcsírát feltálalni, ha kéred, a rizses ételünkben is volt pár szál belőle. A steakekről túl sokat nem tudok írni már szerintem, hisz leggyakrabban csak felszeletelt-pácolt nyershúsról van szó, amit magad kisütsz. Egyszerűen finom.:) A Dohány utcában biztos tudnak mesélni sokat, főleg, ha ott van éppen a koreai tulaj, aki szeret sokat beszélni.:) Remélem még megvan az az étterem...kicsit régen jártunk már ott.
Az azukit szerintem édesítik és nem alapból édes. Sajnos nem tudom mit ehettél, de lehetett szójabab is akár. Sok féle babot főznek ki cukorban, hogy édes legyen. De akár még a sima miszópasztába is raknak cukrot, és szószt készítenek belőle, amit gyakran párosítanak jégcsapretekkel. A kis halkezdeményeket, ha nem tévedek Csirimendzsakó-nak hívják. (Chirimenjako - ちりめんじゃこ). Ma, azért utánanézek a boltban, mert általában 3-4 félét is kiraknak. Azt hiszem fajta szerint szardínia, tintahal, vagy tengeri csikó bébik vannak.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails