2010. jan. 14.

Krémes karamella házilag


Ha éppen kimozdulunk valahová, és az állomás bevásárlóközpontja is útba esik, akkor néha veszünk a kedvenc cukrászdánkból fincsi karamel cukorkákat. Viszont, mindig fáj a szívünk, mert elég drága. Azt hiszem 8 darab van egy dobozban, és 880 yen az ára. De annyira finom, hogy ilyen finomat még nem ettem azelőtt. Valahogy mindig olyan karamella cukorkákkal találkoztam eddig, ami vagy kemény, vagy porhanyós, vagy nagyon nyúlós, bár az is lehet, hogy rossz termékeket próbáltam. Ez azonban szétolvad a szájban, és nagyon kellemes íze van.

Valentin napi édességek után nézelődtem az interneten, és rengeteg karamel receptet találtam, aminek nagyon megörültem. Ráadásul az összetevők is mind megvoltak itthon, (főleg annak örültem, hogy karácsonykor több doboz tejszínt vettem a szükségesnél, mert ennek most nagy hasznát vettem), úgyhogy kipróbáltam. Az a baj, hogy nem minden részét értettem a receptnek, és a fordító oldalból se nagyon sikerült értelmes fordítást kicsikarnom. De hát egyszer élünk, próbáljuk ki:).

Két receptet mutatok most meg.

1. Ezt próbáltam ki: cookpad.com
  • Tejszín -  200 ml
  • Tej - 100 ml
  • Cukor - 100 g
  • Vaj - 50 g
  • Méz - 10 g
Ha jól értettem, akkor az összes összetevőt bele kell tenni egy nabe edénybe (teflon serpenyő is jó) a tejszínt kivéve. Fel kell olvasztani az összetevőket, de nem szabad megkeverni. Aztán ha jól összeállt, akkor bele kell tenni apránként kevergetés mellett a tejszínt, és addig kell forralni közepes lángon, amíg krémszerű nem lesz. Aztán sütőpapírral bélelt tálcába kell önteni és fagyasztóban hűteni. Ha kész, meleg késsel felszelni, és sütőpapírból kivágott papírdarabkákba csomagolni.
Nem tudtam, hogy mennyi ideig kell forralgatni, mielőtt a tejszínt beletenném. Ezért viszonylag sokáig forraltam, de nem kevertem meg, mert azt hiszem, ezt kérte a recept. Miután elég sok buborék jelent meg, beletettem a tejszínt is. Egész jó színe lett egy kis idő után, viszont hiába kevergettem, az alján barna karamell darabok jelentek meg. Szóval kisebb lángon, jobban kellett volna kevergetnem. Azt hiszem főzni is tovább kellett volna, amíg az összes buborék el nem tűnik és csak a krémszerű massza marad hátra.
Kicsit nem szép a barnás darabkák miatt, viszont az íze isteni! Nagyon hasonlít annak a cukrászdának a karamellájára! Mindenképpen meg kell próbálnom mégegyszer!!:)

2. A másik recept oldalhoz még nagyon jó képek is vannak a folyamatról. Sajnos ezt csak utólag találtam meg.

És ott a recept is kicsit más. Szerintem ezt próbálom meg legközelebb. A képek alapján már könnyebb lesz tudnom mikor kész, és mit tegyek.
  • Tejszín - 300 ml
  • Cukor - 200 g
  • Tej - 600 ml
  • Méz - 50 g
  • Vanília aroma - pár csepp (más oldalon inkább vaníliarudat használtak 1/2 db)
Minden összetevőt bele kell tenni az edénybe. Erős lángon gyakran kavargatjuk. kb. 10 perc eltelte után fog felforrni. Ekkor kicsit gyengébb lángnál tovább kavargatjuk. 20 percnél fog színt váltani. 30-40 perc eltelte után még sötétebb lesz a színe, és több buborék jelenik meg. Ha a buborékok eltűnnek, keverésnél az edény alja tisztán látszik és az állaga krémszerű lesz, akkor kész. Még akkor is kicsit kevergetni kell, ha levettük a tűzről, mert ilyenkor könnyen leéghet az alja. Amíg még puha és forró, egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük és a fagyasztóban egy órán át hűtjük. Felszeletelés után ehető.

Az enyém elég ronda lett, de nagyon fincsi.:)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hm, köszi a recepteket, imádom a tejkaramellát,este kiszaladok tejszínért, és kipróbálom :)
(jaj a diétámnak)
Szia: Vera

Jaj, képzeld, elvitt a férjem japán étterembe, nekem nagyon ízlett minden, de szegényem nagyon szenvedett.Ciki is volt, mikor megkérdezte a levesnél: "a tied is büdös?" :D és rájött, hogy nem szereti az algát (sem) :)))

Toke írta...

Szívesen. Remélem neked elsőre sokkal jobban sikerül majd, mint nekem. Túl kevés ideig főztem (kb. 20 perc). És annak ellenére, hogy a mélyhűtőben volt órákig, nem szilárdult meg. De az íze jó.:) Majd legközelebb már nagyon odafigyelek.

Ó, akkor biztos örültél, hogy finom ételeket ehettél. Remélem azért a férjed nem maradt teljesen éhesen.:)))
Az alga nagyon nagyon egészséges, kár hogy azt (sem) szereti.:(

Névtelen írta...

Szia,
jelentem elkészült a karamella, a gyerekek szerint isteni lett, szerintem is, bár nekem már csak kóstolóba maradt :)
Vera

Toke írta...

Huh nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült!!:)
Ha csak kóstolóba maradt neked, akkor a diétádat is betarthattad.:)

kiseri írta...

Hú, ezt nekem is ki kell próbálnom! Párom odavan a vajkaramelláért! meglepem egyik nap...:) Köszi!!!

Toke írta...

Szia Kiseri!

Sok sikert!
Biztosan örülni fog neki.:))

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails