2010. febr. 3.

Február 3 - SETSUBUN

Február 3-a, ha jól tudom, a holdnaptár szerinti Újév napja, és Japánban ezzel a tavasz eljöttét ünneplik. Ilyenkor babokat dobálnak egymásra, vagy arra aki valamilyen démon maszkját viseli, és ezt hajtogatják:  Oni wa soto, fuku wa uchi!, azaz Gonosz ki, szerencse be!. Illetve megesznek annyi babot ahány évesek + 1-et, hogy jövőre is szerencséjük legyen. Vannak mostmár ízesített babok, példaul csokis. Úgy már könnyebben csúszik. Párom nem nagy segítség tradícionális ünnepek terén, egyáltalán semmilyen ünnep terén, mert nem követi a hagyományokat. Szóval amit írok, azt csak olvastam weboldalakon.


Ilyenkor az is szokás, hogy ún. ehoumaki-t esznek, ami nem más, mint maki sushi, csak nincs felvágva, mert a szerencsét nem szabad felvágni. Hagyományosan hét összetevőt tesznek bele, de mostmár annyiféle variáció van, hogy nem hiszem, hogy mindenki megrögzötten követné az eredeti receptet. A szupermarketek is, mint mindig, már jól bereklámozták ezeket. De olyan árban kínálják, hogy én megtudnám csinálni az ár feléért, vagy kevesebbért. Az ehoumaki-t mindig az adott év szerencsésnek tartott irányába fordulva, szótlanul kell megenni. Most 2010-ben NY-DNY a szerencsés irány.

Úgy döntöttem, hogy ma ilyet eszek vacsira, nem a hagyomány miatt, csak mert egyszerű, könnyű étel és gyors. Olyan mintha, hosszúkás onigiri lenne. Párom nem lesz itthon, mert megint üzleti vacsora van, meg tudomisén, hogy utána mi, tehát nagy valószínűséggel valamikor éjjel fog hazaérni.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails