2009. okt. 5.

2009.10.05. Első hétvége októberben

Nem volt túl eseménydús hétvégénk most se, de nem jelentkeztem egy pár napig, úgyhogy most bepótolom.

Milyen hamar repül az idő..mostmár október van. Örülök, hogy végre tényleg ősz lesz lassan. Az idő itt mostanság megint igencsak esős. A hét szinte minden napján esik, és sötét van, de viszont kb. két nap mindig hét ágra süt a nap, és nyári meleg van. Legalább vannak napok amikor moshatok ruhát:) (bennt nagyon nehezen szárad meg minden.) Még az idő is határozatlan, de mostmár van hogy dzsekit veszek.

Tájfun

Csak mióta itt vagyok már volt itt vagy 4-5 tájfun, és ha nem lenne belőle elég, jön mégegy. Eddig mindig szép ívben elkerült minket, és csak súrolta térséget, most viszont várható, hogy a teljes szigetet érinti. Persze ezek az előrejelzések 5 nappal előre készülnek, és van, hogy lefújják a dolgot, mert irányt váltanak a ciklonok. Reméljük így lesz. Egyébként nem kell nagyon parázni, mert igazából ahol lakunk, max heves esőzés és szél lesz várható. Talán végre ez alkalommal már teljesen kifordul az esernyőm:)
A képen láthatjátok, hogy hogyan néz ki egy előrejelzés. Az időjárás jelentésben is ezeket a grafikonokat mutatják. Még messze van a tájfun, amint látható.











Tsukimi - 月見
Idén október 3-ára esett a tsukimi, vagyis a Hold nézés ünnepe. Nem pirosbetűs ünnep, csak amolyan fesztiválszerű ünneplés. Bár erről olvastam, de nem tapasztaltam semmit. Nem volt a környékünkön semmi heje-huja. És bár nagyrészt esik az eső minden nap, pont aznap még csak egy felhő se volt az égen. Talán igaz az, hogy ezen a napon a legfényesebb és nagyobb a hold az évben, mert tényleg elég szép, és fényes volt, de nem volt különleges. A boltban azért láttam, árulnak néhány tsukimi-s ételt, más csomagolásban, mint egyébként szokott lenni. Gondolok itt az édes burgonyára, meg a ragacsos rizsliszt gombócokra. De nem volt felhajtás. Biztos vidéken komolyabban veszik ezt. Vagy csak otthon csendben ünnepel mindenki. Mi nem tettünk semmit:)

Voltunk ezen a hétvégén is egyszer a parkban. Beszereztünk labdát is, úgyhogy jól megfuttatuk a kutyust. Úgy elfáradt, hogy már szinte járni se tudott, és teljesen ki volt ütve egész éjszakára. Jó hogy nem sok ember jár oda, - gondolom a szúnyogok miatt - de így legalább szabadon játszhatunk. Meg ha vannak is ott, akkor is általában elvannak a hintáknál, jó messzire tőlünk.

Pénteken meg végre megkaptam a második Alien kártyámat, úgyhogy mostmár lassan, ...talán jövőhéten elballagunk a nagykövetségre, ha párom ideje engedi. Lépésről lépésre..




Vasárnap este meg ment egy film: 私は貝になりたい, vagyis Kagyló szeretnék lenni.



Ez a film egy remake, már 1958-ban és '94-ben is megfilmesítették. Én nem láttam az előző verzióit, de nagyon szép film. A második világháborúban élő borbélyról szól, aki feleségével üzemeltet egy szalont. Egyik nap vörös levelet kap, besorozták. Könnyes búcsút vesz feleségétől és fiuktól. Mikor vége a háborúnak, visszatér családjához. Nem sokkal később viszont amerikai katonák jönnek, és letartóztatják, mint háborús bűnöst, egy amerikai tiszt megyilkolásával gyanúsítják. Akasztás általi halálra ítélik. Felesége minden tőle telhetőt megtesz, hogy megmentse férjét.....A háború embertelenségei és az emberek embertelensége miatt mondja végül utolsó szavait: Kagyló szeretnék lenni.
Nem is írom le részletesen, hátha vetítik Magyarországon is. Nem akarom elrontani. Zsepi jó ha van kéznél, az biztos!!

Hát nagyjából ennyi történt a hétvégén.

Ja, meg a fényképezőgép megint behalt, úgyhogy saját képekkel nem nagyon szolgálhatok.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails