2009. okt. 13.

Japán ételek: 14. RAMEN ラーメン - TÉSZTALEVES

Mivel ma vacsorára rámen lesz, ezért írok erről. Persze ez itthon készített változat lesz kimchi ízesítéssel, úgyhogy kevésbé finom mint éttermekben, de azért ehető:)

Ez az étel is egyike a legnépszerűbb gyorsételeknek Japánban. Gondolom sokan ismerik Magyarországon is, mert már elterjedt a zacskós instant levesek nagy választéka a boltokban.
Sokfajta tésztát fogyasztanak ebben az országban hidegen, melegen, salátákban, levesekben, natúr, stb. A rámen nevű ételbe az úgynevezet chukamen-t (kínai tésztát) teszik. A chukamen-t még sülttészta készítéséhez, vagy a népszerű nyári étel, a Hiyashi chuka elkészítéséhez is használják. A rámen (ラーメン) igazából kínai eredetű étel (lamian), viszont azt japánosították, úgyhogy a két étel azért különbözik.
Egyébként annyiféle rámen létezik, hogy az ország minden táján más és más jellegű, és sok régiónak vagy étteremnek saját különleges specialitásai vannak. És ami a legjobb bennük, hogy saját maguk által gyúrt tésztát tesznek a levesbe ami nagyon finom.

Tehát a rámen egy finom ízű tésztaleves, sok-sok feltéttel és körettel.

Amióta itt élek, még nem ettem éttermi vagy gyorséttermi ráment, illetve csak belekóstoltam, (de anno még Franciaországban azért elég eredeti ráment ettem és az tényleg fincsi volt, és jó nagy adag is.... )
Az állomáson az egyik büfében mikor én katayakisobát ettem, a párom evett ráment és abba picit belekortyoltam. Egyébként érdekes ott a kiszolgálási mód. Képeken és/vagy műanyagból megformázott ételminták közül lehet választani, megmondod melyiket kéred, kapsz egy sorszámot, elfoglalsz egy asztalt valahol, majd egy pár perc múlva hangosbemondón bemondják, hogy hányas számú étel készült el, és odamész felkapod majd leülsz. Olyan kiszolgálási mód is van ilyen gyorsbüfékben, hogy egy automata gépből rendelsz, ott fizetsz, kapsz egy jegyet belőle, azt odaadod a szakácsnak, ő meg megcsinálja a kaját. Bár ez utóbbihoz még nem volt szerencsém, csak hallottam róla.


Szóval így néz ki a szóban forgó étel egyik fajtája.
Ez egy tipikus felszolgálási mód. Jobb oldalon a rámen leves, mellette a csáhán (sült rizs) és még hozzá gyóza (sült hústáskák). Ember legyen a talpán aki ezt a sokat megtudja enni.
A japánok megtudják. O-O Szürcsölő hangok kíséretében.
Párom azért a leves levét általában meghagyja, de sokan ezt is megeszik.

Ellentétben sok japán étellel ez nem olyan egészséges. Ezért nem ajánlott heti többször fogyasztani. Főleg nem a boltokban kapható instant verziót.




Legelterjedtebb leves ízesítések a dashi alapú ízesítések. Szójaszósszal, miszóval, sóval vagy disznócsonttal. Persze még rengeteg íz van ezen kívül, itt is a fantáziára van bízva a dolog.
Így van ez a feltétekkel is. Annyi variáció van, hogy csak megemlítek párat. Gyakori a char-shiu (szeletelt disznóhús), a főtt tojás, spenót, narutomaki, nori, kínai kel, újhagyma, babcsíra, kukorica, stb. stb.

Finom étel lehet egy hideg estén.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails