2009. okt. 13.

Nincsenek alkalmazottak a bankban!

Jó persze ez így nem igaz, de tegnap tudtam meg, hogy a bankok helyett általában inkább ATM van. Tegnap az állomáson láttam a Tokyo-Mitsubishi UFJ banknak egyik kis kirendeltségét, és meglepődtem, hogy nem volt ott más csak 9-10 ATM masina. Más bankban is jártam már és ott is csak 4 gép volt és kész. Közelünkben is van egy két gépes kis épület.

Kicsit szokatlan, mert ugyebár Magyarországon általában a bankokban ha bemész, van alkalmazott is, és úgy is lehet intézni az ügyeket. De ha belegondolok, sokkal jobb ha magadnak elintézed amit akarsz és kész.



Az ATM-n keresztül lehet pénzt felvenni, utalni, számlákat befizetni stb. A gépnek saját hangja van, így általában köszönt, köszönetet mond, vagy elmondja, hogy sikeres volt a tranzakció. A számlatulajdonosok általában rendelkeznek egy kis füzettel is, amit ha a bal oldali vízszintes nyílásba helyeznek be, akkor a gép belenyomtatja a tranzakciótörténetet.

Sokat nem tudok amúgy a bankokról és gépezeteikről, ezért nem is írok többet, hogy túl sok hülyeség ne legyen róluk:)

Ami tetszik még a japán hivatalos dolgokban az az, hogy minden személynek és cégnek van egy saját piros pecsétje (inkan -印鑑 ) a nevével ellátva, amit aláírás helyett is szoktak használni.






Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails