2009. okt. 15.

Japán ételek: 15. Curry - Karee - カレー



A Curry is egy népszerű japán étel, ami gyakori ebédkor vagy vacsorakor.
Szerintem nem sok köze van az indiai curry-hez, mert a japánok ezt is japánosították.
Talán egy sűrű pörkölthöz tudnám hasonlítani, viszont számomra a szósz sokkal finomabb a magyar pörkölténél.
Hús, zöldség, és gyümölcskivonatok variálását tartalmazza. Ízei változatosak a lágytól a csípősig.

Legnépszerűbb, és általunk is legjobban kedvelt változata a marhahúsos, répás, krumplis, csípős változat. Lehet instant formában vásárolni. Akkor a tasakot bedobod kb. 5 percre forrásban levő vízbe, majd kinyitod, és ráöntöd a rizsre. Ez a leggyorsabb. Sokszor így ettük.

Nemrég azonban kipróbáltam újdonságképpen, hogy otthon főzőm meg, annyi segítséggel, hogy curry roux-t (curryalap kocka) használok. Egyszerűen nagy szelet vöröshagymát, nagy szelet répát, és krumplit együtt puhára főzünk, majd beletesszük a curry kockát, ami szinte rögtön felolvad. Lassú tűzön még 5 percig főzzük, és kész. Hú, sokkal finomabb volt az instantnál. Bár ez is fél instant, ha úgy vesszük.

A japán curry-t a képen látható módon szokták tálalni, tehát rizzsel. És nagyon gyakran savanyúságként a tányérba raknak rakkyo-t (savanyú gyöngyhagyma) vagy fukujin-zuke-t (savanyított ropogós piros vegyes zöldségek). Mi szoktunk iilyen savanyúságot mellé enni + még 1-1 pohár jeges vizet.

Ezt a japán ételt értelemszerűen kanállal kell enni.




Rengeteg más variációja is van ennek az ételnek. Lehet sok más zöldséget is bele tenni. Pl. pímant (zöld paprika), nasu-t (padlizsán), káposztát stb. Hús lehet csirkehús, vagy disznóhús, esetleg tengeri étel. A szósz lehet hígabb, folyósabb. Szóval itt is, mint sok más ételnél, az ember egyéni ízlésére van bízva, hogy milyet készít, vagy vesz.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A karē gohan volt a kedvencem! :) Jobban szerettem, mint azt a csirkecomb formájú rántott rákhúst, pedig az sem semmi! A csípős olyan durva volt, hogy első néhány alkalommal meg sem tudtam enni az egész adagot!

Toke írta...

A karee gohan valóban nagyon finom. Én is nagyon szeretem, és rengeteget képes vagyok megenni, pedig jó nehéz étel.
A rántott rákhús is isteni!:) És hatalmas.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails