2009. szept. 25.

Autóvezetés japán módra


Ilyen és ehhez hasonló formájú autók vannak többségben errefelé. Egész más márkák találhatók, mint nálunk, de azért van persze a megszokott Nissan, Toyota, stb, japán márkák. Még Volkswagen is van.
De előfordul, hogy a Magyarországon bevezetett márkák, itt, teljesen más nevet kapnak. Például a nálunk a nem tudom milyen nevű Lexus, itt Toyota. Bár ez mondjuk egy cégcsoport. Más példa meg nem jut eszembe msot...

Most nincs kocsink, de anno Magyarországon volt, így tudom, hogy párom nagyon profi módon vezetett, és bárhova képes volt leparkolni, előre, hátra, oldalra, a legkisebb helyekre is, én meg csak ámultam, bámultam.

Aztán mikor idejöttem, megint csak rácsodálkoztam a dolgokra, mert általánosságban a japánok nagyon jól vezetnek. Főleg a parkolásuk nagyon profi. (Nekem az nagyon nehezen ment mindig is). És itt általában, szerintem 90%, hogy tolatva parkolják le az autójukat. És villámgyorsan. Le a kalappal.
Másik ázsiai országot is volt már tapasztalatom látni, és ott nem volt ilyen véleményem egyáltalán:)
Egyébként mindig nagyon gyorsan vezetnek, mégsem olyan balesetveszélyesek, mint más országokban.

Ami nem tetszik, hogy amikor átmennek az emberek a gyalogátkelőhelyeken, és egy kocsi pont arra akar rákanyarodni, akkor nagyon türelmetlenek és szinte letolnak téged a járdára. Vagy ha várnak, még átkelsz, utána tövig gázt nyomnak, úgy süvítenek el a kocsijukkal. Érdekes, de így van. Nem először láttam, vagy történt meg velem.

Ha már autóknál járunk, nem is emlékszem, hogy írtam volna-e a taxikról, de azok is nagyon érdekesek. Elég könnyű leinteni az utcán őket, mert sok járkál. Megállnak, és a bal hátsó ajtó magától kipattan, beszállsz, és bezáródik. Hozzá se kell nyúlni az ajtóhoz. Ami azért is jó például, mert a sofőrök nem szeretik, ha becsapod a kocsijuk ajtaját.
Ha például csomagod van például, mint bőröndök, akkor a hátsó csomagtartó is kippatan a taxi leintésekor, ahova te rakod be a csomagod. A sofőr általában a helyén marad mindig.
Hát kb. ennyi:)


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én viszont arra emlékszem, hogy sokkal jobban vigyáztak a gyalogosra, biciklisre, mint itthon. Hát lehet, hogy ez változott azóta.De az is lehet, hogy Tokió és Hamamacu között olyan mentalitás beli különbségek vannak, mint Bp és Szeged közt.

Toke írta...

Én csak arról tudok nyilatkozni, amit magam tapasztaltam, úgyhogy nem tartom kizártnak egyáltalán, hogy más városban, sokkal jobban vigyáznak az autósok. Ahol mi lakunk ott elég agresszívak sajnos. Persze nem mindenki, de elég sokan.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails