2009. szept. 21.

Szépség, divat, stb.



Japánban a szépség igen fontos. Elég sokat is foglalkoznak vele. Főleg, mert a férfiaknak is nagy elvárásaik vannak e téren, mégha sok japán férfi saját maga,...hát elég elrettentő.
Írhatnék arról is, hogy nagyon régen mi volt a szép, de inkább arról írok ami aktuálisabb.
A klasszikus szépség az ápoltságon és az ártatlanságon alapszik. Szépen rendben tartott haj, fehér fogak, kezek, körmök. A szemek akkor szépek, ha jó nagyok, és ha úgynevezett "dupla-szemhéj"-jal rendelkezik valaki. Ezt műtéttel, vagy pedig különböző kozmetikai termékekkel bárki meg tudja csinálni magának. Persze Európában mindenkinek ilyen a szeme, de Ázsiában sokaknak van befelé forduló szemhéja.
Ami még széppé tesz valakit, az a tiszta fehér bőr. Erre sokan, nagyon vigyáznak. Napernyő, kalap, hosszú, könyök fölé érő kesztyű.  Egy rakás kozmetikai termék, sőt, sok tusfürdő vagy testápoló is alapból tartalmaz bőrfehérítő összetevőket. A másik mánia kozmetikai bőrápolás terén a hyaluron és a kollagén, hisz ezek elengedhetetlen összetevők a feszes bőrért.
Ami még tetszik a japánoknak az tudtommal, a hosszú vékony lábak, karcsú derék, kerek fenék és keblek. Általában az átlagos nő náluk elég kicsi is rövid, és bár karcsúak és keblesek, azért a hosszú láb nagy adottság.  Hát mit mondjak...mindenkinek az kell, vagy úgy akar kinézni, ami genetikailag nem megadatott.
Gondoltam még ide írom azt is, hogy a hossszú ébenfekete haj is szép. Bár, ez már úgy látom itt kiment a divatból. A legtöbb nő barnára festi a haját itt, de ez az átlag. Aki még jobban ki akar tűnni a többiek közül, az szőke lesz.
Mert a férfiak körében a japán nőnél talán még nagyobb szépség ideál a szőke hajú, kék szemű nő.

Szőrtelenítés:
Talán még ez is a szépség témába vág. Azt vettem itt észre, hogy a nők jelentős része nem csak az európaiak által megszokott helyeken szőrtelenítenek (bár, úgy tudom, hogy odalenn nem mindenki teszi ezt, hogy megőrizzék az ártatlanság illuzióját), hanem még a karjukat is...Én nem merem, meg nem is akarom kipróbálni. Két borotválás között biztos marhára szúrna a karom. Tv-be azt láttam, hogy mini epilátort használnak erre a célra.
Valahol azt olvastam, elég vicces megjegyzés volt, hogy a japánok már természetellenesen fehérek, ha még szőr sincs rajtuk, akkor aztán úgy néznek ki, mint egy fehér bálna:)



Akiknél a fehérség már régimódi....


Nemrég láttam a tv-ben egy műsort, ahol bemutatták az úgynevezett "Gal"-ok életét (ejtsd: "gjaru"). Ez az ország híres a divat szabadságáról, úgyogy még ha így is öltözik valaki, akkor sem fogják annyira megbámulni, mint a világ másik pontjain. Volt szerencsém egyszer párat élőben látni. Számomra elég furcsa volt..
A gal divatnak sok irányzata van, annyi, hogy én ebbe bele se akarok folyni, mert nem értek hozzá. Fiúk és lányok is egyaránt lehetnek követői, bár a fiúkról nem sokmindent tudok.
A lényeg a külső megjelenés. Van olyan irányzata, ahol a fehér bőr még mindig egy fő pont (hime-gal), de van olyan is, ahol írtózatos módon lebarnítják magukat (pl. manba-gal). Ez a barna tónusú bőr, fehér sminket kap, ami aztán igazi modern párosítás, nemde?

Ami a galokra közösen jellemző, hogy imádnak dekorálni. Nemcsak saját magukat, vagyis a hajukat, arcukat, körmeiket, ruháikat, hanem még a személyes tárgyaikat is. Általában sok gal rendelkezik kis kézi tükörrel a táskájában, ami mindenféle dologgal ki van dekorálva. Ami mindenkinek van természetesen, az a mobiltelefon. Szintén agyon dekorálva. Sok boltban lehet kapni ilyen dekoráló eszközöket, én is láttam már nálunk a 99 yenes boltban, viszont a környékünkön egy gal lányt sem. Igazából ez a dekorálás nekem még tetszik is:) Sajnos nem találtam róla jó képet. Kis szines kövek, gyöngyök, rózsák, kis állatok, csokoládék, cukrok, sütik. Ilyen kis műanyag vagy egyéb anyagból készülő kiegészítőket szoktak venni, majd ragasztóval, és egy toll méretű rúd segítségével felragasztgatják tárgyaikra ezeket a díszeket. Mindenki egyedi módon, ízlésének megfelelően. Lényeg, hogy minden nagyon édi-bédi legyen.
Sajnos a kép amit láthattok, elég egyszerű dekoráció, de legalább így el lehet képzelni, hogy milyen jellegű stílusról van is szó.

Még közös jellemzőjük a haj és a műszempilla. Általában szőke, vagy világosbarna a legnépszerűbb hajszín. Hajuk hosszú és magasra beállított. A frufru is nagyon gyakori. Szempillájuk meg minél hosszabb annál vonzóbb, hiszen ettől a szem is nagyobbnak tűnik.

Érdekesnek érdekes a gal divat, de az biztos, hogy én nem leszek követője.

Talán a műsor amit láttam, annyiban változtatta meg az előítéleteimet a galokkal szemben, hogy tényleg mindent beleadnak abba, hogy tökéletesen nézzenek ki, és én alapból tisztelem azt, aki minden erejével valamire képes koncentrálni. Bár azért szerintem vannak hasznosabb dolgok is a világban...Képesek 4 órán keresztül is készülődni, sminkelni, hajat csinálni, öltözködni. Azoknak, akik másban nem tehetségesek, megmutathatják a világnak, hogy jól tudnak öltözködni. Amit ellenzek velük kapcsolatban az leginkább az, hogy sokan még a prostitúcióba is belemennek, hogy meg tudjanak venni egy drágább holmit, vagy márkás táskát, illetve adott férfitól ilyet ajándékba is kaphatnak.

Végülis mindenkinek megvan a saját értékrendje, és ezt tiszeltben kell tartani. De ami minden külső értéknél fontosabb az az, hogy milyen valaki belül, a szíve mélyén.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails