2009. szept. 14.

Japán ételek: 1. NATTOU

A nattó elég különleges egy étel és tipikusan jellemző, hogy itt fogyasztják. Általában reggelire szokták enni rizzsel.
Ilyen csomagolásban árulják a szupermarketekben. A barna szósz általában szójaszósz, vagy annak valamilyen kevert változata, az a sárga szósz mellette pedig mustár.
A szósz és mustár rárakása után jól össze kell keverni, aminek az eredménye egy ilyen pókhálószerűen-ragasztós nyúlós izé.
A nattót kisméretű szójababból állitják elő, amit különféle eljárások után kb. 1 hétig fermentálnak. A baktérium amit belekevernek az előállitás során, spórákat növeszt és a szójaproteint aminosavakká alakitja át.
Állitólag nagyon egészséges. Rengeteg hatással van a szervezetre. Megelőzi a vérrögök képződését, szivroham és sztrókok kialakulását, rák kialakulását. Antibiotikus hatása van. Koleszterin csökkentő. És rengeteg K vitamin van benne.
Ha valaki a szagát (lábszagra és sajtra emlékeztet) és a kinézetét el tudja viselni, akkor érdemes fogyasztani. Tulajdonképen bab szerű ize van, szerintem finom.
Szokták még fogyasztani okrával, yam gyökérrel, tojással, hagymával összekeverve. Még nem próbáltam, de nem is valami guszta:)

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails