2009. szept. 29.

Japán ételek: 11. DASHI - Az alaplé

A dashi az egy sárgás színű alaplé, amit a japánok főzéshez használnak. Levesben, főtt ételeknél, rizsnél, stb. Olyan mint nálunk például a csirkehúsleves használata bizonyos ételeknél.

Készülhet szárított shiitake gombából, kis szárított szardíniából, stb.

Mégis a legnépszerűbb kombináció a konbu és katsuobushi használata. Persze vegetáriánusok kihagyhatják a katsuobushit.

A japánok feltaláltak egy ötödik ízt. A sós, édes, savanyú és keserű mellett a dashi íze az úgynevezett umami.
Ez az íz a konbu aminosav tartalmának köszönhető. Például a nátrium glutamát használatával lehet elérni ilyen ízt az ételeknél.



A konbu nem más, mint egy alga fajta. Melyet már nagyon régóta fogyasztanak. Nincs erős íze, amolyan alga ízhez hasonlítanám, aki nem evett még algát annak nem tudom elmagyarázni...A textúrája enyhén ropogós.


Dashit úgy készítenek belőle általában, hogy egy tiszta ruhával jól megtörölgetik, majd lábasban felengedik vízzel és 30 percig állni hagyják benne. Ezután bekapcsolják a tűzhelyet és forrás előtt, mikor még csak a buborékok jelennek meg kiszedik a vízből. És már kész is a konbudashi.
Ezt a konbut mégegyszer fellehet használni dashi készítéshez. Vagy, lehet belőle csinálni mindenféle más ételt is. Pl. konbu no tsukudani-t, ami párolt konbu szójaszószos, cukros, ecetes, mirines lében, vagy párolt zöldségekhez hozzáadni, tekercset csinálni belőle, stb, stb.




A katsuobushi, vagy bonito pehely pedig egy tonhal fajtának a szárítása és füstölése után lereszelt pehely könnyű forgácskái.

Láttam tv-ben ilyen egészben lévő katsuobushit. Olyan kemény mint a kő. Egy speciális reszelővel szokták lereszelni. A végeredmény a fenti képen látható kis forgácsok. Halszaga van és sós halas íze.
Dashi készítéskor általában nagyon rövid időre beleteszik a forró konbudashiba, majd szürővel kiveszik. Az így kapott dashi a legnépszerűbb változat.
A bonitopelyhet is sokféle más célra is lehet használni. Már írtam róla az okonomiyakinál is, rá lehet szórni hideg tofura, vagy tésztára, bármire amire akarjuk. Ha meleg ételen van rajta, a vékonysága miatt az étel gőze mozgatja, így olyan hatása van mintha életre kelt volna az étel:)

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails