2009. szept. 15.

Japán ételek: 5. OKONOMIYAKI, TAKOYAKI

OKONOMIYAKI


Nagyon ötletes, mégis egyszerű és finom étel ez az okonomiyaki. Többféle módon is készitik, de én a legelterjedtem változatát próbáltam ki. Egy utcával odébb, van egy kis vendéglő.
Elég hangulatos és családias, mivel csak 6 asztal van összesen. Abból 2 pedig japán stilusú padlózaton van, ún. tatami-n. Mi normális asztalnál ültünk. Ami különleges, hogy ez az asztal, egyben a hely, ahol az ételt saját magadnak csinálod meg. Mivel minden asztal közepén egy vaslap sütő található.
Előételnek főtt edamame babot tálaltak. Ez egyfajta szójabab és nagyon egészséges. Nyáron nagyon népszerű étel. Sokmindenbe teszik, levesbe, rizsbe, salátákba.
Az okonomiyaki tulajdonképpen egy palacsinta, rengeteg összetevővel.
Az alaptészta az mindig ugyanaz. Liszt, tojás, káposzta és reszelt yamaimo.
A többit általában izlés szerint szokták hozzáadni. Mi nekünk az egyik palacsinta tengeri ételeket (rák, tintahal) tartalmazott, a másik pedig disznóhúst és kinai tésztát. Ami még megegyezett bennük az a benishouga (piros savanyú gyömbér), és a tempurapanir darabok. Meg persze a feltét ami: okonomiyaki szósz, aonori (algapor), katsuoboshi (bonito hal pehely) és majonéz.
Általában kihozzák a nyers tésztát rajta a feltétetekkel. Azt jól össze kell kutyulni, és ezután kisütni. Ha mindkét oldala kész, akkor utána megkenni a szósszal, megszórni halpehellyel meg algaporral és végül majonézzel disziteni.

Nagyon finom. A szósz édes és sós ize harmonizál a tésztával és majonézzel.



TAKOYAKI
Hasonló izvilágra épül a takoyaki is, ami nem más, mint polipdarabok tésztában kisütve. Shin-urayasu állomáson szoktunk venni ha arra járunk.
Ami számomra nem megszokott, az az, hogy a japánok nagyon forrón eszik meg az ételt. Amint kész van, már eszik is, anélkül, hogy égetné a szájukat az étel. Probálom követni a tempót, de a vége mindig az, hogy napokig fáj a nyelvem:)
Mellékeltem videókat, ha valakit érdekel, hogyan készülnek ezek az ételek.
Takoyaki:

Okonomiyaki:

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails