2009. szept. 16.

Japán ételek: 7. ÁTLÁTSZÓ/ ZSELÉSZERŰ ÉTELEK

Ilyenből sokféle van, csak néhányat sorolok fel. Ami jó ezekben az ételekben az az, hogy szinte alig van bennük kalória, viszont teltség érzetet ad és ráadásul vitamint tartalmaznak, vagy nem olyan károsak, mint egyes zselék, vagy kocsonyák.

KONNYAKU
Ez is egy nagyon egészséges izé. A konjac burgonyából készitik. Van fehér változata is. Tulajdonképpen nincs semmi ize. Enyhén sós és a szaga kicsit emlékeztet az algára. Ami jó benne, hogy sok ásványi anyagot tartalmaz, nem tartalmaz semmi zsirt, az állaga miatt is szeretik, hiszen olyan zselé szerű, persze keményebb, mint egy általános zselé.
Tésztát is készitenek belőle. Azt még nem volt szerencsém megkóstolni, de majd sorra kerül valamikor.
HARUSAME TÉSZTA
Ez végülis a jól ismert üvegtészta. Rizs-, mungóbab-, vagy burgonyakeményitőből készül. Gluténmentes, és nagyon alacsony a kalóriatartalma. Árulják például instant leves formában is, és a dobozon 60 kalória szokott szerepelni. Nem is rossz, ha valaki diétázni akar.
TOKOROTEN
Ez a tésztafajta az agar-agar, vagy japánul kanten nevű algából készül. Ami a vegetáriánusok számára kitűnően helyettesiti például a zselatint.

Ezt a tésztát ecetes-szójaszószos lében szokták enni. Otthon is lehet késziteni, de ahhoz külön felszerelés kell ezért mi csak készen kapottat ettünk. Nyáron jó enni, mert hidegen kell fogyasztani.

Úgy tapasztaltam, hogy egy ideig teltségérzetet ad. Mondjuk délben ebédre ezt eszem, de akkor már délután 3-kor nagyon éhes vagyok. Tehát érdemes csak snack-ként fogyasztani.


Igy fest a kanten feldolgozatlan állapotában. Édességet is lehet késziteni belőle:
KANTEN ZSELÉ
Ez a zselé, ha úgy vesszük egészséges, hiszen, növényi eredetű alapanyagból készül.

Többféle édességben felhasználják, általában valamilyen gyümölccsel együtt, kevés cukor felhasználásával.

Sokszor próbáltam már itthon elkésziteni. Csak számomra nehéz eltalálni a kanten és a folyadék arányát. Ha túl kevés a kanten, akkor szétesik, ha meg túl sok, akkor olyan darabos lesz. Majd még kisérletezek vele párszor. Egyébként maga a kanten az iztelen.
Hát ezek azok a zselés dolgok amiket ismerek, persze van még pár azt nem kétlem.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails