2009. szept. 15.

Szelektiv hulladék

Japánban komolyan veszik a szelektiv hulladékgyűjtést. A háztartásokban általában van 3-4 kuka a különféle szemeteknek. Nálunk nincs, csak akasztók a hűtőn.
Ráakasztom a bevásárlószatyrokat és abba rakom külön-külön a szemetet.

Először bonyolultnak hittem a rendszert, de végül rájöttem, hogy nem is olyan nehéz. Csak meg kell szokni.

1. Legfelül a papirhulladékok vannak. Mint újságpapir, könyvek, vagy kartondobozok. Ezeket a képen látható módon kell összekötözni, és a jobb oldalon az van odairva, hogy "土曜日" vagyis "szombat". Szombat reggel 8-ig kell bevinni a szeméttárolóba és 8.30 körül viszik el.

2. Utána láthatóak palackok, üvegek, fémdobozok. Ezeket a szeméttárolóban található ládákba és hálóba kell beletenni. Ezeket szerdán viszik el.


3. Következő szemét kategória a komposztálható szemét. Általában nagyon sokminden tartozik ebbe a kategóriába. Pl. ételek csomagolása, ételmaradék, pelenka, cipők, plüssjátékok, hungarocell dobozok, stb. Az olyan dolgok amiket el lehet égetni, ill. lebomlanak. Valami magas technológia segitségével ezeket a szemeteket füstmentesen elégetik. Ezt a szemét félét erre a célra kijelölt szemeteszsákba kell elhelyezni. kedden, csütörtökön és szombaton viszik el.
4. Ez a kategória a nem komposztálódó szemetekből áll. Ilyen pl: edények, esernyők, kisebb elektronikus berendezések, vázák, olló, kés, stb. Ennek is külön szatyrot kell venni és abba kell beletenni. Ezt szerdán viszik el.
5. Ez a kategória a különféle gyúlékony vagy veszélyes termékekből áll. Mint a neoncsövek, spray-k, elemek. Ezt is szerdán viszik el. A szeméttárolóban ennek is van külön kosara amibe belehelyezendő.
6. A többi maradék kategória a nagyon nagy szemeteket tartalmazza, úgy is mondhatjuk, hogy lomok. Lomtalanitáshoz fel kell hivni a központot, hogy mikor tudnák elvinni.
Utcákon nem sok a szemeteskuka, alig van 1-1 elszórtan. Viszont boltok előtt mindig szokott lenni. Általában három. A komposztálható szemétnek, vagy papirhulladékoknak, és a műanyag palackoknak és fém üditős dobozoknak, üvegeknek.
Nekünk nem ilyen van mint alább a képen, - hanem egy külön kis épület - , de általában a legtöbb épületnek ilyen a szemétgyüjtő helyisége:

1 megjegyzés:

Pejho írta...

Arra gondoltam, hogy elkezdem újraolvasni a blogodat, mert olyan sok régebbi bejegyzésed tetszett, amihez nem írtam megjegyzést. Többek között ez is. Vajon Magyarországon miért nem működik ez így? Miért kell egy éven keresztül a kacatokat tárolni a lomtalanításig? Remélem egyszer nálunk is megoldódik a szelektív szemétszállítás, mert a teraszunk a rengeteg papírtól és PET palacktól elég érdekesen néz már ki. Mindig csak akkor visszük el valamelyik bevásárlóközponthoz, amikor már egy nagyobb mennyiség összegyűlt.

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails