2009. szept. 14.

Japán ételek: 3. UMEBOSHI


Az umeboshi az egyik kedvencem, bár nem szokás és nem is szoktam sokat fogyasztani belőle, max. 1 db-ot naponta.
Ez tulajdonképpen savanyitott szilva (bár maga a gyümölcs inkább barack biológiailag).
A gyümölcsöt még leszedik amig zöld szinű, majd nagy tartályokban sóval megszórják és súlyt helyeznek rá. És hagyják egy ideig állni. De mostmár a modern eljárás szerint is készitenek umeboshit. Savanyitó lében hagyják állni, hogy kevesebb sót használjanak. És shiso leveléllel izesitik. Sajnos ez a fajta eljárás mesterséges szinezékeket is használ.
Az umeboshi ize savanykás és sós.

Ennek is sok éllettani hatása van. Antibakteriális, meghűlés, nátha vagy napszúrásra is jó. Lassitja az öregedést. Persze azért mindenki megörekszik egyszer, legalábbis jobb esetben.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails