2009. szept. 29.

YAZAWA AI: 1. NANA

Most kicsit meseszerűbbre veszem a figurát....



Az anime
Cím: NANA
Alkotó: Yazawa Ai
Epizódok: 47 (egyelőre)






A Nana egy mangasorozat (képregény) melyet Yazawa Ai írt és rajzolt, és amely a 4. legnagyobb példányszámban eladott manga. Sikerének köszönhetően már anime (animált változat) és film is készült belőle, bár utóbbit nagyon gyengének tartom. Shoujo vagy josei mangának (tinédzser lányoknak, vagy felnőtt nőknek szóló manga) jellemzik, a történet és néhány jelenet inkább felnőtteknek szól. Aki nem szeret olvasni annak ajánlottabb az anime-t megnézni, mert szinte teljesen hűen követi a manga eseményeit, így nem sokról lehet lemaradni. Egyelőre viszont az anime csak a manga kb. 1/3-át dolgozta fel. Magyar szinronnal nem ajánlom a nézését, mert förtelmes.

A történet két lányról szól, a fiús viselkedésű vokalista Osaki Nanáról és a lányos, kissé idétlenkedő Komatsu Nanáról. A két lány véletlenül találkozik a Tokió felé tartó vonaton, majd később lakásbérlésnél ismét összehozza őket a sors, és szobatársak lesznek. A két lány nagyon különböző személyiség, mégis nagyon jó barátnők lesznek. Közben találkoznak régi ismerőseikkel és újakkal is. Szerelmek, sikerek, bánatok, csalódások, örömök érik őket. Minden ami egy életben előfordulhat.

Számmisztika:
Bár a történet, és a szereplők jelleme nagyon élethű, mégis vannak olyan dolgok, amik teljesen a véletlenre, vagy a számokra épülnek, bár, ettől nem lesz rosszabb a sorozat egyáltalán. Például a két Nana neve 7-et jelent japánul. De Komatsu Nana, O. Nanától a Hachiko (Japánban híres kutya a hűségéről) becenevet kapja, amiből a Hachi az 8-at jelent. A lakás amit bérelnek a 7-dik emeleten van, és a 707-es ajtó, amit japánul "nana-o-nana"-nak kell ejteni. Meg még pár ilyen kis apróság.
Például a vezetékneveik is jelentenek valamit. Osaki Nana nevében az "o" "nagy"-ot jelent, Komatsu Nana nevében a "ko" pedig "kicsi"-t.

Élethű:
A manga nagyon élethű abban a tekintetben, hogy a szereplők jelleme igen változatos, nincs csak rossz, vagy csak jó, mindenkinek van pozitív és negatív tulajdonsága, mint a valódi embereknél. Minden nap más ruhában vannak, a sminkjük és frizurájuk is változatos, nem úgy mint sok más alkotásban, ahol mindig ugyanazt hordják. A szereplők eredeti márkákat használnak, mind a ruhák terén, cigi és sör terén és a többi.
Így olvasva, vagy az animált változatát nézve az az illuzió jelenik meg, hogy ezek a szereplők akár valódiak is lehetnének.
Ami talán nem annyira életszerű, hogy a szereplők együttest alapítanak, és mindkettő bár más jellegű zenét játszik, a média versenytársaknak jeleníti meg őket, és például túl sokat foglalkoznak a gitárosok, vagy dobosok életével, mikor általában az életben a vokalisták azok, akik a középpontban vannak. Jó, persze van kivétel a való világban is. És még így is nagyon jó sorozat!:)

Miért inkább felnőtteknek való?
Mert sokat káromkodnak, rengeteget cigiznek, sokszor isznak is, és meztelen jelenetek is vannak benne. Azért nem kell arra gondolni, hogy ez akkor egy nagyon undorító, romlott sorozat. Mert nem ezekre kell koncentrálni, hanem a történetre és az érzelmekre amik megjelennek. Olyan élethűen, hogy az már rémisztő. Sokszor teljesen bele tudtam élni magam 1-1 szereplővel történt eseményekbe.  Aki szereti a japán sorozatokat, az ha elkezdte ezt, nem tudja abbahagyni a nézését:) Én meg nem is vagyok egy nagy manga vagy anime rajongó, mégis ez nagyon tetszett. És a manga még folytatódik, csak az írónő beteg, így szünetel a dolog. Sajnos.

Főbb karakterek:


Osaki Nana

Kívülről talán egy divatos sötét punk rockernek tűnik, mégis, belül mélyen érző és jó ember, jó barát. Bár néha túl ragaszkodó tud lenni és sok a sötét gondolata.
Mindennél jobban imád énekelni és enni.
Együttesük egy cigarettáról lett elnevezve: Black Stones.






Komatsu Nana (Hachi)

Nagy családból származik, ezért ő maga is igen zajos egyéniség. Mindig a fiúkon járt az esze, gyakran változnak munkahelyei.
Később viszont rákényszerül, hogy benőjön a feje lágya, és az élet nagy döntésekre, nagy kihívásokra kényszeríti.
Ő az egyetlen szinte aki nem tartozik egyetlen együttesbe se, mégis ő az éltető erő. Egy ideig.


Honjou Ren

Nana szerelme, aki basszusgitárosként zenélt vele a régi szép időkben. Ren előbb megy Tokióba, mert egy másik együttes gitárosaként kezdi meg pályafutását, elhagyva Nana-t.
Szintén nagyon ragaszkodó személyiség, és önpusztító egyéniség. Hajlamos a drogok használatára. Yazawa Ai a Sex Pistols Sid Vicious-éről mintázta Rent.
Black Stones, majd Trapnest tag.





Takagi Yasushi (Yasu)

Ügyvéd tanonc. Bár mindenki fél tőle, hiszen úgy néz ki, mint egy maffiózó. Keveset gondol magára, de annál többet másokra. Mindenki számára támaszt és segítséget nyújt.
Ő a Black Stones dobosa.








Ichinouse Takumi

Általában így lehet elképzelni egy japán férfit. Szigorú, szókimondó, csak a munkájának él, és falja a nőket.
A Trapnest együttes alapítója és basszusgitárosa.
Hachi jövendőbelije. Ami majd nem kis bajt, és fájdalmat szül a későbbiekben.








Terashima Nobuo (Nobu)

Kissé idétlen, kissé esetlen, de mindig nagyon jószívű. Sokban hasonlít Hachira, ezért is kedvelik meg egymást nagyon. Ami megint sok fájdalmat és bánatot hagy maga után.
A Black Stones gitárosa.










Serizawa Layla (Reira)

A Trapnest zenekar gyönyörű "daloló hercegnője". Nagyon tehetséges énekesnő, de semmi egyéb másban nincs tehetsége, vagy akarata, hogy mást csináljon. Reménytelenül szerelmes Takumiba, és a férfi tettei nagy befolyással vannak Reira teljesítőképességére.








Okazaki Shinichi (Shin)

Rejtélyekkel teli múlttal rendelkezik. Ő csak Tokióban ismerte meg a bandát és ekkor csatlakozott a Black Stoneshoz, mint basszus.
Mindenkinél fiatalabb, még csak a tinédzser éveiben jár, de egy sötét munkát űz a zenélés mellett.
Egyébként nagyon kedves és megértő, tiszta szívű ember. Fiatalkora ellenére sokat tud az életről.


Persze van még jó pár szereplő, akik fontos szerepeket töltenek be a NANA-ban, de arra már nem vállalkozom, hogy leírjam:)

Az összes rész ide kattintva megtekinthető. A manga  ide kattintva olvasható.

Ez pedig egy kis ízelitő az első részből. Az eleje nem annyira élvezetes, de minél előrébb halad a történet, annál jobb lesz.


Furcsa eljegyzés


Szeritntem nagyon érdemes megnézni!! Kedvenc animém/mangám.
Jók a zenék benne, a grafika is szép, és minden szereplője szerethető.

Nincsenek megjegyzések:

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails