2009. szept. 16.

A japán WC

Hát igen, ... ez is egy kicsit más, mint Magyarországon. Itt az utóbbi évtizedben amolyan szuper wc-k terjedtek el a lakások jelentős részében. Itt "washlet"-nek, vagy "shower toilet"-nek mondják.

Nálunk például ilyen.
Ami ijesztő lehet, hogy a wc rávan csatlakoztatva az elektromosságra. Nekem először az jutott eszembe mikor megláttam, hogy tyű! egy elektromos szék!

Vannak ebben az országban rettentően modern wc-k is, olyan funkciókkal, mint: ülés fűtés, automatikus ülőke fedél felnyitása és lecsukása, bidé, masszázs, meleglevegős száritás, automatikus lehúzás, stb stb.
A miénknek is sok funkciója van, de még a mai napig nem vagyok tisztában vele teljesen, hogy miket is tud ez a kis gépezet. Én megelégedtem azzal is, hogy van bidé funkciója. Nem merem nyomogatni a gombokat, mert még katapultál valahova:)
A vécénktől a képen balra található az irányitópult. Ezen lehet bekapcsolni például a bidét, vagy éppen leállitani. Azt sajnos nem tudom lefotózni, amikor működik, mert különben jól megöntözi a fényképezőgépet. Egyébként egy kis kar jön ki olyankor ami elkezd langyos vizet locsolni, a kivánt erősséggel. A wc-n legfölül pedig a lehúzást lehet eldönteni, hogy kis vizet, vagy nagy vizet használjon, bár ezt általában magától eldönti.
Nálunk nem autómatikus a fedő, de ha felnyitjuk, akkor működésbe lép egy ventilátor. Használat után pedig nem kell lehúzni, csak le kell csukni a fedelet, és magától lehúzódik, ezután pedig viz kezd el folyni a wc tetején található csapból. Ami valamiért nem akkor folyik, hanem 10 perccel később...valószinüleg valami nem működik benne megfelelően.
Ja, egyébként itt külön papucsot használnak a wc-hez. Leveszed a szobapapucsot és felveszed a wc papucsot. Ez azért van, mert a klotyó az tisztátalan helyiségnek számit, nem illik azzal a papuccsal a szobákban járkálni.

Persze hagyományosan Japánban nem ez a fajta nyugatias stilusú wc-k voltak elterjedve. Hanem a guggoló wc-k, aminek mai napig vannak modern változatai és használják is. Általában nyilvános mellékhelyiségekben is azt tapasztaltam, hogy legalább egy a sok közül ilyen jellegű. Aki nem tudná esetleg, szemben kell leggugolni azzal  a kiemelkedéssel, és lehetőleg minél közelebb kell guggolni ahhoz, főleg ha nagy dolog fog történni:)
Ezeket is ugyanúgy lehet lehúzni amúgy, meg azt hiszem van olyan változata is, amin már bidé is van.
Másik érdekesség még szerintem, a nyilvános wc-k irányitópanelja. Amikor először találkoztam ezzel, azt sem tudtam mit kell csinálnom, szerencsére akkor nem nagyon szólitott a szükség, csak ha a párom is elment akkor gondoltam én is megyek. Legalább megnézem itt milyen. Kerestem, hogy hol lehet lehúzni, de mivel nem találtam olyan gombot, ezért nem mertem kipróbálni. Illetve, megnyomtam a "flushing sound" gombot, de amint tapasztaltam, az egy folyamatos lehúzásnak csak a hangját produkálja. (Ami arra jó, hogy ha vécézel, akkor ne hallják mások, hogy milyen hangokat csinálsz. Ez a funkció azért lett beépitve, mert addig a nők, hogy mások ne hallják mit csinálnak, folyamatosan lehúzogatták a wc-t, elpazarolva ezzel egy csomó vizet, feleslegesen.) Később rájöttem egyébként, hogy nem ezen a pulton kell keresni a lehúzót, hanem a hagyományos helyen van a lehúzó. Meg előfordulhat, hogy amúgy is automatikusan húzza le magát. De mindegy, óvatosnak kell lenni:) Olvastam utólag balesetekről, hogy külföldiek aktiválták a bidét anélkül hogy a wc-n ültek volna, aztán jól eláztattak mindent...persze sok ilyen masinán már érzékelő funkció is be van épitve és a bidé csak akkor működik, ha ülsz rajta.

5 megjegyzés:

Túró írta...

A masszírozásnál elkóboroltak gondolataim. El sem tudom képzelni, mit és hogyan masszíroz? :)

Toke írta...

Mikor Japánban jártál nem volt szerencséd még ilyen wc-hez?:)
Azt a gombot még soha nem nyomtam meg, de valószínüleg azt lehet vele elérni, hogy a vízsugár fel-le locsoljon:D...ümm..hát...oda:D

Túró írta...

Látni nem láttam még, de már olvastam, hallottam róla akkor is. Mi magyarok egyébként a kezdeti berzenkedés (és persze) leszólás után végül a guggolóst sokkal jobbnak ítéltük, mint az angol típust.
(Az a vízsugár nagyon perverz ötlet! Tetszik! :)))! )

Horváth Adrienn írta...

Hát ez nagyon tetszett... :) Én nem vagyok ilyen wc függő, de majd egyszer remélem, hogy kipróbálhatom...
A masszázson én is elámultam nagyon. Azon csodálkozom, hogy zene hallgatására nincs lehetőség a helyiségben... :D
A hangutánzó meg okos ötlet, de a nők akik anno, meg most is ilyen trükkel élnek... :D Hát, szerintem ha valahonnan folyton lehúzásos hang szűrődik ki, elég valószínű, hogy mi folyik bent... :)

Toke írta...

Még ha a wc-n nincs is igazi zene funkció, azért bevásálóközpontokban mindig elég hangosan szól a rádióból, persze azt nem mi irányítjuk, vagy választjuk.
Igazad van a hangokat illetően.:) De jobb annál, mintha a "nem túl nemesgázok" hangját hallanánk.:))

Ajánlott

Related Posts with Thumbnails